Klimataktivister till Kristersson: Vi är inget säkerhetshot

Statsministerns kritik mot klimatrörelsen efter att ett event ställdes in av säkerhetsskäl väcker upprörda reaktioner hos organisationerna Extinction Rebellion, Återställ våtmarker och Ta tillbaka framtiden. ”Det är ett påhopp”, säger Karin Lundbergh från Extinction Rebellion.

Altinget kunde igår rapportera om att klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) drog sig ur sin medverkan vid ett arrangemang med Fossilfritt Sverige på onsdagen med hänvisning till säkerhetsskäl. Enligt uppgift från statsminister Ulf Kristersson (M) ska det ha varit kopplat till gruppen Extinction Rebellion.

På frågan om Fossilfritt Sverige kände till att Extinction Rebellion skulle närvara vid arrangemanget svarar Jenina Dahlberg, pressansvarig, att Fossilfritt Sverige alltid tar upp anmälningar inför sina arrangemang och har deltagarlistor.

– Vi skickade den listan, i vanlig ordning när en minister deltar, till säkerhetsansvarig. Det var de som tog beslutet, utifrån deltagarlistan, säger hon till Altinget.

Ulf Kristersson (M) gick hårt åt klimatrörelsen i sitt uttalande på Instagram samma kväll där han bland annat skriver: ”De här människorna försöker sabotera de demokratiska politiska processerna i Sverige” och refererar till ett möte i Malmö förra veckan där han deltog och där klimataktivister ”skrek rakt ut”.

Men Ulf Kristerssons kritik mot klimatrörelsen i allmänhet och Extinction Rebellion i synnerhet väcker starka reaktioner inom organisationerna.

– Det är illa att statsministern utpekar fredliga klimataktivister som ett säkerhetshot. Det som är det verkliga hotet är den klimatpolitik som regeringen för, säger Karin Lundbergh, Extinction Rebellion, till Altinget. {{toplink}}

Hot om våld eller att någon stör?

Hon känner endast till en person kopplad till Extinction Rebellion, genom systerorganisationen Scientist Rebellion, som var anmäld till Fossilfritt Sveriges arrangemang. I övrigt vet inte hon eller någon annan av de representanter för Extinction Rebellion som Altinget har talat med om fler personer från organisationen skulle delta.

– Det har jag inte hört något om. Men att vi skulle vara ett säkerhetshot? Det är ett påhopp. Jag begriper inte hur det har med oss att göra, säger Karin Lundbergh och fortsätter:

– ”En säkerhetsrisk”. Vad betyder det egentligen? Betyder det hot om våld eller betyder det att någon stökar till ett möte och stör hans agenda?

Karin Lundbergh påpekar att klimat- och miljöministern är såpass otillgänglig för klimat- och miljörörelsen, att enda sättet att nå henne är att gå på allmänna möten.

Ola Gabrielson var anmäld för att gå på eventet hos Fossilfritt Sverige. Han redovisade sin tillhörighet till organisationen Scientist Rebellion öppet.

– Mitt syfte var att ställa frågor. Jag hade inte för avsikt att göra något olagligt, säger Ola Gabrielson som kallar det ”genant” när klimataktivism beskrivs som ett säkerhetshot av statsministern.

Deltog vid mötet i Malmö

Elvin Landaeus Csizmadia från klimatorganisationen Ta tillbaka framtiden deltog i mötet i Malmö med Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson (M) förra veckan. Han började tala utan att ha begärt ordet och fördes efter en stund ut av polisen. Han invänder mot beskrivningen av klimatrörelsen och klimataktivister som ett säkerhetshot.

– Det är helt orimligt. Det orimliga är att deras politik är kass och ökar utsläppen, säger han och påpekar att det är politikernas hantering av klimatfrågan som lett till en situation som kräver att aktivister uppför sig utanför ramarna vid tillfällen som det i Malmö.

– Det är de som motverkar dialog, inte vi. Vi är möjligtvis ett hot mot deras kontroll av det politiska budskapet. Om man med säkerhetshot menar att klimatrörelsen utgör ett hot mot deras politiska image, så absolut, det är vi, säger han.

Återställ våtmarker: Skrämmande

Helen Wahlgren är presskontakt på Återställ våtmarker, en organisation som fått mycket uppmärksamhet för sina aktioner, bland annat genom att ha klivit upp på scenen med en banderoll under Melodifestivalen.

Även hon ifrågasätter beskrivningen av klimataktivister som ett säkerhetshot. Hon tror inte att det går att hänvisa till att Säkerhetspolisen eller andra säkerhetsansvariga gör en objektiv bedömning, utan att politikers inställning till, och uttalanden om klimataktivister bidrar.

– Det är oerhört skrämmande att de ställer in, att de kallar klimataktivister för en säkerhetsrisk.

När klimataktivister riskerar att störa eller bryter reglerna vid ett arrangemang som det i Malmö finns det sätt för politikerna att hantera det, enligt Wahlgren.

– Det vore jättespännande om de klarade av att välja att ha ett genuint demokratiskt samtal, att de väljer att möta människor i stället för att stänga ner. Att de säger ”kom upp så pratar vi om det, på riktigt”, så skulle de göra, säger hon.

Svante Axelsson: ”Vi kör som planerat”

Om knappt två veckor är det statsminister Ulf Kristerssons tur att vara gäst hos Fossilfritt Sverige och ta emot klimatfärdplaner från totalt fyra branscher. Den här gången är det ett större arrangemang, även Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och regeringens klimatutredare John Hassler ska delta vid konferensen.

Händelsen i onsdags påverkar inte Fossilfritt Sveriges planering, enligt nationella samordnaren Svante Axelsson. ”Vi kör som planerat”, skriver han i ett sms till Altinget.

Altinget har sökt klimat- och miljöministern för en intervju, men hennes stab har inte återkommit. I en intervju med Ekot svarar Romina Pourmokhtari att hon inte kan gå in på detaljerna i säkerhetsbedömningen.

– Det finns olika organisationer som är engagerade i de här frågorna. Vissa väljer att demonstrera lagligt och agerar inom demokratin och de träffar jag ofta, säger Romina Pourmokhtari.

– Sen finns det andra som är illegala och utför brott. De utgör en fara och de stör också det demokratiska samtalet. Det här tycker jag är djupt problematiskt.

Vad var det ni befarade skulle hända på den här utfrågningen?  

– Ja, men det är ju tyvärr så att jag inte kan kommentera min hotbild.

Forrige artikel Oppositionens besked om välfärdsmiljarderna Oppositionens besked om välfärdsmiljarderna Næste artikel Allmänna motionstiden är avslutad Allmänna motionstiden är avslutad
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.