Klimatalliansen satsar på kommunval

Det nystartade partiet Klimatalliansen har bestämt sig för att ställa upp också i kommunval. Först ut med en lista är Stockholm, där miljökonsulten Petra Schagerholm toppar listan. Altinget har pratat med henne om vad partiet vill i Stockholmspolitiken.

Klimatalliansen startade hösten 2021 med bland annat den tidigare Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman och den tidigare ärkebiskopen KG Hammar i spetsen. I februari 2022 stod det klart att rörelsen blir ett parti och ställer upp i riksdagsvalet.

Nu kommer beskedet att partiet också siktar på att ta plats i kommunerna. Först ut att presentera en lista är Stockholms stad. Toppnamn är Petra Schagerholm som tidigare har representerat Miljöpartiet i bland annat regionfullmäktige.

Varför ställer ni upp i kommunvalet?

– I Stockholm är vi så många som aktiverar oss i Klimatalliansen så det blir nästan en självklarhet. Vi är många som tycker att den här frågan är så enormt angelägen så det var inget vi tvivlade på.

Är det någon särskild fråga ni vill driva lokalt?

– Vi har bland annat ett förslag om 15-minutersstaden. Den riktar in sig på att allt ska finnas inom ett område. Du ska kunna gå eller cykla på 15 minuter och komma fram till din arbetsplats, kulturaktivitet, universitet, dagis, skola och så vidare. Den modellen finns också i andra städer.

– Naturligtvis också att Stockholm offentligt ska deklarera klimatnödläge. Det står i några texter men vi vill att man ska deklarera det ordentligt och agera med full kraft.

Vad skulle det innebära?

– Vi vill att Stockholm som organisation ska bli fossilfri och klimatneutral till år 2026 och Stockholms stad som geografiskt området ska bli fossilfritt och klimatneutralt till 2030. Så det är snabba ryck och det är bra. Vi är en blåslampa och det är så vi vill ha det.

Är det realistiskt att det ska gå så snabbt?

– Är det realistiskt att vänta? Vi befinner oss i en klimatkris. En klimatkollaps är bara några år bort. Det är helt nödvändigt att agera nu. Det kan till och med vara så att vissa frågor får stå på vänt tills vi kan agera fullt ut.

Du har själv varit med i Miljöpartiet, vad fick dig att byta parti?

– Bland annat har myndigheter utvärderat det samlade klimatarbetet. Där ser man att det som hänt hittills räcker inte. Det har varit lite trögt att få igenom frågor. Jag har ett hjärta kvar i Miljöpartiet men det går för långsamt. Klimatalliansen har en sån kraft och ett sånt engagemang. Det var inte ett så svårt val att hoppa på.

Miljöpartiet ställer ju också upp i valet, så nu blir ni konkurrenter i valrörelsen. Vad skiljer det mellan Klimatalliansen och Miljöpartiets politik?

– Jag skulle inte säga att vi är konkurrenter. Klimatalliansen är först och främst en rörelse, inte ett parti. Där skiljer vi oss från Miljöpartiet. Vi har inte ett fyrkantigt partiprogram med massa saker utan vi har en fråga och det är att klimatet ska högst upp på den politiska agendan. Det betyder att så fort man ska besluta frågor som rör ekonomi, jämställdhet och pensionsbesparingar så ska klimatet finnas med det ska vara en integrerad del.

Men Miljöpartiet skulle väl också säga att de sätter klimatet högst upp?

– Det är inte vad jag har märkt. I många frågor som diskuteras så märks inte klimatet. Det har inte märkts ens för mig som varit inne i partiet.

Om ni kommer in i kommunen så kommer det att vara beslut om till exempel skolfrågor. Hur agerar ni då om ni inte har ett partiprogram?

– Det är samma sak där, klimatet. Det ska finnas med i skolplaner att man jobbar med klimatet.

Men det kan ju också vara mer tekniska frågor om var en skola ska ligga?

– Absolut. Vi kommer att råka på målkonflikter. Det vet jag att man gör. Det kommer bli svårigheter men så är det för alla partier. Men vi är en rörelse och kommer lyfta klimatet så fort det är relevant.

Tror du att ni klarar 3-procentsspärren som krävs för att komma in?

– Absolut. Vi har full kraft. Vi vill verkligen nå ut med att det är bråttom att agera. Det är klart att vi vill komma in i kommunfullmäktige. Men vi har kort tid på oss så vi får jobba på.

Vilka vill ni samarbeta med om ni kommer in?

– Vi samarbetar gärna över blockgränsen med vilket parti som helst som sätter klimatfrågan högst upp.

Forrige artikel Ny riksbankschef – gd tar över efter Ingves Ny riksbankschef – gd tar över efter Ingves Næste artikel Färre extra ändringsbudgetar om beredskapen varit bättre Färre extra ändringsbudgetar om beredskapen varit bättre
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.