Knackigt för Andersson, men värre för Lööf

Det kryphål som Magdalena Andersson lämnade åt Annie Lööf var alltför trångt och nu inträffar det ironiska att C släpper fram en SD-märkt budget, för att hålla SD undan inflytande. 

Alla lät så glada på tisdagskvällen. Nooshi Dadgostar var gladast, men även Magdalena Andersson och Märta Stenevi lät ungefär som att de nyss löst pensionsfrågan genom att med hjälp av Dadgostar hitta ett antal miljarder som låg och skräpade i ett hörn på finansdepartementet. Magdalena Andersson påtalade nöjt, om pensionärerna, att ”Det är verkligen en grupp som förtjänar att få respekt, nu när man har gått i pension efter att ha slitit ett helt liv.”

Att hon släpades fram till reformen av Vänsterpartiet verkade knappt ens finnas i sinnevärlden. 

Centerpartiet lät däremot hälsa att de inte hade några kommentarer, än. Vad de tycker vet vi däremot nu. 

Trångt kryphål för C

Det kryphål som Magdalena Andersson lämnade åt Annie Lööf var litet. I SVT:s Aktuellt förklarade hon att:

– Den här budgeten som nu ligger på riksdagens bord har vi inte förhandlat med Vänsterpartiet och heller inte med Centerpartiet. Men vi har försökt ta med förslag som vi vet är angelägna för Centerpartiet.

På så vis menade S-ledaren att hon hedrat Centerpartiets önskan om att den budget de förväntas släppa igenom inte var förhandlad med Vänsterpartiet. Även om nästa års budget redan har medel intecknade, som resultat av en förhandling med just Vänsterpartiet. 

Svår sits för C

För Annie Lööf återstod bara talepunkter. Hon hade kunnat konstatera att Vänsterpartiet inte har påverkat den budget som det ska röstas om i eftermiddag. Hon hade kunnat konstatera att Centerpartiet alltjämt är nöjda med skogs- och stranduppgörelserna de har med regeringen. Hon hade kanske också kunnat försöka sig på att konstatera att den här uppgörelsen visar på behovet av en liberal kraft som kan putta S och MP (och Vänsterpartiet) i rätt riktning. 

Men insikten i C landade förstås att detta inte var ett upplägg för smash i valrörelsen för C. Det hade varit omöjligt att inte markera.

Så alldeles nyss berättade Lööf att Centerpartiet ”inte är konstruktiva till vilket pris som helst” och förklarade att efter Socialdemokraternas vänstersväng så avser Centerpartiet att trycka gult i budgetomröstningen, vilket betyder att det blir M+KD+SD-budgeten som kommer att vinna voteringen i kammaren. 

Andersson kan få Svarte-Petter på hand

Magdalena Andersson sitter därmed med Svarte Petter på hand. I samma stund som hon blir statsminister klockan 9 kan hon begära om entledigande hos talmannen. Hon kan också välja att styra med en oppositionsbudget.

Det vore en praktfull ironi om C först släpper fram en SD-märkt budget och Magdalena Andersson sedan valde att regera med en SD-märkt budget – allt för att se till så att SD inte får något inflytande i svensk politik. Den ironin ville Annie Lööf dock inte kännas vid under sin pressträff när hon fick frågor från medierna. 

Hälsning från V i valrörelsen

För Nooshi Dadgostar spelar det inte så stor roll vad som händer med dagens budgetvotering. För henne är det budgeten 2023 som är den viktiga. Det är då lejonparten av hennes pensionsöverenskommelse med Socialdemokraterna ska realiseras. Inskrivet i avtalet står emellertid också att ett tillfälligt garantitillägg ska föreslås av S.

Detta ska vara utformat ”så att Skatteverket månadsvis krediterar individens skattekonto med start senast den sista augusti 2022 till dess att det permanenta garantitillägget är på plats.”

Det vill säga. I valrörelsens slutskede ska 700 000 pensionärer få en konkret påminnelse i plånboken, signerad Vänsterpartiet. Den delen lär inte realiseras med en M+KD+SD-budget. 

Besvärligt läge, men enkelt val

För Socialdemokraterna är detta förstås besvärligt. För Magdalena Andersson är det en neslig och knackig start. Men valet var sannolikt ändå enkelt. För en S-ledare är det ett betydligt mindre bekymmer att fällas av Centerpartiet med hänvisning till att rörelsen låter sig dompteras av V än att fällas av V på grund av all C-märkt politik.

I någon mening är detta Magdalena Anderssons första tydliga vägval och det innebar en markering mot Centerpartiets önskemål att diktera villkor i samarbeten med en rödgrön regering. 

Forrige artikel En fälld Andersson vore inte en självklar fjäder i Dadgostars hatt En fälld Andersson vore inte en självklar fjäder i Dadgostars hatt Næste artikel Vilka läxor har lärts efter i dag? Vilka läxor har lärts efter i dag?
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.