Storfors kommun lockar vårdvikarier med säsongsjobb

Storfors kommun tar till ett annorlunda grepp för att locka sommarvikarier till omsorgen: Säsongsjobb. ”Man kan ju säsonga i fjällen, så varför inte i vården”, säger Eva Wiklund, kommunikationschef.

I fjol hade Storfors kommun i Värmland svårt att hitta tillräckligt med sommarvikarier till omsorgen och fick rekrytera mitt i sommaren på grund av sjukdom.

I år testar kommunen ett nytt grepp. Åtta veckors arbete, billigt boende på vandrarhem och gemensamma aktiviteter som paddling och vandring.

– Vi satt och spånade i ledningsgruppen och så poppade idén upp. Det finns ett vandrarhem som står tomt på sommaren och de kunde hyra ut, säger Eva Wiklund.

Undersköterskor målgrupp

Förhoppningen är att säsongsarbetarna ska täcka en del av vikariebehovet inom särskilt boende, hemtjänst och personlig assistans. Målgruppen är elever som gått första året på gymnasiets omsorgsprogram eller första året på sjuksköterskeprogrammet och då kan arbeta som undersköterskor.

Vandrarhemmet har plats för 20 boende för att det inte ska bli för trångt och de planerade aktiviteterna är öppna för alla som arbetar inom omsorgen. Säsongen sträcker sig från 19 juni till 13 augusti.

– Vi gör det här med en superbegränsad budget, och mycket vilja och entusiasm. Det är ju lätt i en liten kommun, säger Eva Wiklund.

Forrige artikel Nya lagar och regler: Höjd pensionsålder, dyrare högskoleprov och ny myndighet Nya lagar och regler: Höjd pensionsålder, dyrare högskoleprov och ny myndighet Næste artikel Elanvändare kan fortsatt gå med plus – regeringen får svårt att täta regelverket Elanvändare kan fortsatt gå med plus – regeringen får svårt att täta regelverket
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.