Kristdemokratisk kamp om riksdagsplatserna har börjat

I veckan avslutas KD:s provval för riksdagsvalsedeln. Alla nuvarande riksdagsledamöter utom en vill fortsätta. Men de utmanas av kommunalråd, ungdomspolitiker och tidigare riksdagsledamöter.

Det är över ett år kvar till riksdagsvalet. Men redan nu tas de första stegen mot vilka personer som ska få chansen att representera Kristdemokraterna i riksdagen 2022-2026. Just nu pågår nämligen ett internt provval där närmare 400 kandidater ställer upp.

Provvalet avslutas på fredag och resultatet ska ge en fingervisning till den nationella nomineringssamordnaren Bengt Germundsson (KD), kommunalråd i Markaryd om vilka som har stort stöd i partiet. Det är sedan Germundssons uppgift att i samråd med partidistriktens nomineringskommittéer ta fram ett förslag till riksdagslista. Den ska slutligen beslutas av KD:s partifullmäktige den 15 oktober.

Riksdagsledamot tackar nej

Bland de många namnen i provvalet återfinns bland annat 20 av KD:s nuvarande riksdagsledamöter. En av dessa är Mikael Oscarsson, ledamot i försvarsutskottet som suttit i riksdagen sedan 1998 men gärna fortsätter en mandatperiod till.

– De sista åren har gett mersmak. Försvars- och säkerhetsfrågorna är ju allt mer aktuella. Det handlar om att återskapa ett fungerande försvar. Där är vi en bit på väg men det känns som att vi har många bitar att bevaka. Om jag får partiet och väljarnas förtroende fortsätter jag gärna det arbetet, säger han till Altinget.

Den enda av KD:s nuvarande ledamöter som inte är med i provvalet och som redan bestämt sig för att 2022 är slutpunkt för riksdagsarbetet är partiets skattepolitiska talesperson Hampus Hagman.

– Om allt går väl får jag och min fru barn i augusti och jag känner inte att jag vill veckopendla från Göteborg till Stockholm och ha småbarn hemma. Det andra skälet är att jag har arbetat i politiken under hela mitt vuxna liv. Jag känner att det är ett bra tillfälle att hitta på något annat i livet helt enkelt, säger han till Altinget.

Ungdomar utmanar

Samtidigt finns det profilerade kristdemokrater som i dag inte är en del av riksdagsgruppen men som gärna blir det efter valet 2022. En av dessa är KDU:s ordförande Nike Örbrink.

– Vi har många duktiga kandidater. Men jag tycker att det är uppenbart att det har saknats en rak högerröst i riksdagsgruppen, säger hon till Altinget.

Om hon skulle komma in i riksdagen vill hon driva frågor som psykisk ohälsa, jämställdhet och integration. Flera andra medlemmar i ungdomsförbundet ställer också upp i provvalet.

– Jag tycker att det är jätteroligt att fler KDU:are vill engagera sig och ta utrymme i partiet. Det är så vi på sikt vi hoppas förändra partiet i den riktning vi vill.

Starke män och kvinnor

De nuvarande riksdagsledamöterna har också att tampas med ett antal starka kommunföreträdare i provvalet. Bland annat kommunstyrelseordförandena i Laxå och Sävsjö: Bo Rudolfsson och Stefan Gustafsson. I dessa kommuner fick KD 39 respektive 29 procent av rösterna i kommunvalet 2018. 

Ett annat kommunalråd som är med i provvalet är Ella Kardemark, socialnämndens ordförande i Halmstad, som redan 2018 var nära att knipa en riksdagsplats. Hon tror att erfarenheten från kommunpolitiken kan komma väl till pass om hon skulle komma in i riksdagen.

– Man blir väldigt nära människor som kommunpolitiker. Jag tror att det är en erfarenhet som är jätteviktig att ha med sig upp i ett eventuellt riksdagsarbete. Att man har en kunskap om hur beslut faktiskt påverkar människor i verkligheten, säger hon till Altinget.

Fars fotspår

Om nomineringsprocessen och valresultatet slutar med en riksdagsplats vill Kardemark fortsätta att driva sociala frågor.

– Det är många saker inom socialtjänstlagen som har varit på remissrundor i flera år. Det behöver komma till beslut med förbättringar i den. Där tror jag att jag skulle kunna bidra.

Skulle hon bli vald går hon i sin pappa Lars Gustafssons fotspår. Han var riksdagsledamot för KD 1998-2014.

Comeback

På tal om tidigare riksdagsledamöter så ställer flera sådana upp i provvalet. En är Jimmy Loord (KD), regionråd i Kronoberg. Han valdes in i riksdagen efter valet 2018 men lämnade redan 2019 på grund av familjeskäl. En annan är den tidigare utbildningspolitiska talespersonen Annika Eclund som satt i riksdagen 2010-2018 men som snuvades på sin riksdagsplats när partiledaren Ebba Busch tog mandatet i hennes valkrets i valet 2018.

Även Désirée Pethrus som lämnade riksdagen i februari 2021 för att bli regionråd i Stockholm är med i provvalet liksom Anders Sellström, tidigare europaparlamentariker och riksdagsledamot 2010-2014.

Testar vingarna

En annan profil som är med i provvalet är partiets policychef Johan Ingerö. Men han har ännu inte bestämt om han kommer att kandidera i valet.

– Jag fick nomineringar och då kan det höra till god ton att man prövar stödet. Däremot innebär inte det här ett beslut på något vis, säger han till Altinget.

Forrige artikel Janna Valik slutar som generaldirektör Janna Valik slutar som generaldirektör Næste artikel Överblick: Svenska dödsskjutningar i Europatopp och vaccineringsuppmaning Överblick: Svenska dödsskjutningar i Europatopp och vaccineringsuppmaning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.