Överblick: Svenska dödsskjutningar i Europatopp och vaccineringsuppmaning

En ny rapport från Brå visar att Sverige har flest dödsskjutningar i Europa. SKR uppmanar befolkningen att vaccinera sig i “rätt region” och stormigt i kommunpolitiken. Läs Altingets överblick.

Brottsförebyggande rådet (Brå) har släppt en ny rapport som visar att det dödliga skjutvåldet i Sverige gått från de lägsta nivåerna i Europa i början av 00-talet till Europatoppen år 2019, skriver DN. Sverige sticker ut.

– Vi ser ingen motsvarande ökning i något annat land i Europa, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå.

8 av 10 svenska dödsskjutningar sker i kriminella miljöer och det är framför allt män som är både offer och förövare.

– Ökningen av dödligt skjutvåld är tydligt avgränsad till unga män i kriminella miljöer, inom utsatta områden, säger Hradilova Selin.

Vaccineringsuppmaning

Vaccineringen går framåt i bra fart enligt SKR, vilket bland annat Svenska dagbladet skriver om.

Hittills har 3,6 miljoner personer fått minst första dosen och 1,2 miljoner är färdigvaccinerade. Under juni beräknas ytterligare cirka två miljoner kunna få en första dos och ytterligare en miljon få den andra dosen.

– Det innebär att i storleksordningen 5,5 miljoner personer, en betydande majoritet av den vuxna befolkningen kommer att ha kunnat erbjudits vaccin innan halvårsskiftet, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Samtidigt är både SKR och regionerna bekymrade att personer under semestern ska försöka ta den andra dosen i en annan region. Något som de uppmanar att man inte gör.

– Hela vaccinationsprojektet är en logistisk utmaning för regionerna. Det är viktigt att man väljer att ta sin andra dos där man tog den första, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar.

Moderat partiavhopp

En läcka skakar Moderaterna i Sörmland. Där pågår just nu ett arbete i en nomineringskommitté med vilka som ska stå på partiets valsedlar i valet 2022. Men namn som förekommit ska ha läckt från gruppen, skriver Eskilstuna-kuriren.

Den tidigare M-ordföranden i distriktet Björn Andersson har anklagats för att vara läckan. Men han förnekar och väljer att lämna partiet efter anklagelsen.

– Jag är känd för att vara ärlig och får jag en sådan här anklagelse mot mig som definitivt inte är sanning finns det ingen anledning att vara kvar, säger han.

Andersson menar att det i stället är Göran Gredfors (M), kommunalråd i Eskilstuna som är läckan. Men inte heller han vill kännas vid det.

– Jag vet ingenting om det knappt. Det är inte min uppgift att uttala mig om det, säger Göran Gredfors (M).

Partiledare hoppar av

I Eda kommun i Värmland har partiledaren för det lokala partiet Hela Edas lista lämnat partiet efter interna konflikter, rapporterar SVT Värmland.

– Det känns tungt. Men det är svårt att överbrygga klyftan, säger Hans Nilsson till SVT.

Förra mandatperioden styrde Hela Edas lista kommunen tillsammans med Vänsterpartiet och Hans Nilsson var kommunstyrelsens ordförande. I valet 2018 förlorade partiet hälften av sina väljare, men med ett stöd på 13,5 procent sitter de ändå med i kommunstyret.

Ansvarslös socialnämnd

I Degerfors kommun nekades socialnämnden ansvarsfrihet efter två år av kraftiga ekonomiska förluster, rapporterar P4 Örebro. Beslutet tvingar nämndens ordförande Johanna Svärd (S) att avgå.

– Jag tycker inte att man fattat rätt beslut. Vi har visat bättre siffror under hösten 2020 och våren 2021, säger Svärd.

Glömskt kommunalråd

Liselotte Grahn Elg (M), kommunalråd i Håbo spelades in när hon läckte känsliga uppgifter om ett personalärende i kommunen, avslöjar SVT Uppsala.

När Grahn Elg konfronterades med inspelningen visade hon prov på en kreativ krishantering genom att förneka att samtalet hade ägt rum.

– Jag har inte godkänt någon inspelning så jag förnekar att samtalet ägt rum, sade hon.

Senare ändrade hon sig.

“Nu har jag funderat och visst är det så att samtalet har ägt rum(…)Mindes det inte tidigare men när jag fick fundera lite så inser jag absolut att samtalet ägt rum”, skriver hon i ett mejl till SVT Uppsala.

Forrige artikel Kristdemokratisk kamp om riksdagsplatserna har börjat Kristdemokratisk kamp om riksdagsplatserna har börjat Næste artikel Vägskäl för svensk polarforskning när Oden ska pensioneras Vägskäl för svensk polarforskning när Oden ska pensioneras
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.