Kristerssons specialstyrka ännu obemannad

En speciell styrka för att hantera regeringens snabbspår inrättas under Ulf Kristersson för att ”möta de stora samhällsproblemen”, meddelade statsministern i sin regeringsförklaring i september. Än så länge finns dock ingen utredare på plats.

– När problemen är stora måste man vara noggrann – men man måste också vara snabb, sade statsminister Ulf Kristersson i sin regeringsförklaring den 12 september.

Med erfarna och meriterade utredare i en ny utredningsfunktion under honom själv i statsrådsberedningen ska utredningstider kunna kortas, till och med halveras, för att möta de stora samhällsproblemen, sade statsministern.

Men över en månad senare finns fortfarande ingen utredare på plats, bekräftar Ulf Kristerssons pressekreterare för Altinget. 

”Arbetet har inletts”

Efter att tre personer dödats under loppet av ett dygn i slutet av september, kopplat till den pågående gängkonflikten, pekade statsministern återigen på inrättandet av vad han kallar en ”speciell styrka” för att ”speeda upp processer”.

– Det finns en fara i dröjsmål i Sverige i dag, sade statsministern vid en pressträff.

Justitieminister Gunnar Strömmer aviserade strax därefter en kameraoffensiv mot de kriminella gängen. Bland annat ska ansiktsigenkänning utredas för att kunna identifiera gängmedlemmar, en del av ett snabbspår som ska hanteras av den nya utredningsfunktionen.

Men regeringen har ännu inte fattat beslut om direktiven för den nya utredningen och ingen utredare har presenterats.

Per Claréus, statssekreterare i samordningskansliet för Moderaterna, skriver i ett mejl till Altinget att utredningen kommer att tillsättas inom kort.

”Det ska jämföras med att ett sedvanligt utredningsdirektiv i regel tar flera månader att ta fram”, skriver han.

Trots att inga utredare ännu arbetar på den nya utredningsfunktionen menar Claréus och statsministerns stab att funktionen ändå är på plats. Ulf Kristerssons pressekreterare skriver:

”Arbetet med särskilt prioriterade utredningsuppdrag har inletts i statsrådsberedningen. Det tas fram en lista över kvalificerade utredare, mestadels erfarna jurister, som med kort varsel kan ta utredningsuppdrag”.

Utredare på heltid

Statssekreterare Per Claréus beskriver hur utredare och sekreterare ska anställas på heltid för de särskilda utredningsuppdragen. När det gäller vanliga utredningar, så kallade SOU:er, brukar utredarna annars arbeta deltid.

”Funktionen är placerad under samordningen på statsrådsberedningen och är en resurs för hela regeringen för prioriterade utredningar som kan snabbspåras”, skriver han.

Kontakter ska ha förekommit med utredare på listan som tas fram på departementet, enligt Per Claréus. {{toplink}}

Forrige artikel Nya M-beslutet: 30-dagarsgränsen för Bup-köerna ska halveras Nya M-beslutet: 30-dagarsgränsen för Bup-köerna ska halveras Næste artikel Bråkstaken från Gdansk har återvänt hem för att förändra Polen igen Bråkstaken från Gdansk har återvänt hem för att förändra Polen igen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.