KS-chef petas efter granskning

Cecilia Bredin, verksamhetschef för Medicinsk enhet lung- och allergisjukdomar på Karolinska universitetssjukhuset och ordförande i Svensk lungmedicinsk förening får lämna sin roll som chef efter en extern granskning.

En extern kvalitetsgranskning som var klar förra våren visade att ST-utbildningen i lungmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset hade en rad brister och höll inte måttet för Socialstyrelsens föreskrifter. 

Enligt Dagens medicin visade en uppföljning i februari i år att bristerna ännu inte åtgärdats på ett godtagbart sätt. Nu får Cecilia Bredin, verksamhetschef för Medicinsk enhet lung- och allergisjukdomar på Karolinska universitetssjukhuset och ordförande i Svensk lungmedicinsk förening, sluta som chef då hon är den som burit det slutgiltiga ansvaret.

– På Karolinska jobbar vi ju jättemycket med att vi vill jobba som ett sjukhus. Men då bygger det på att man klarar av att lösa sådana här frågor mellan olika teman och verksamhetschefer, säger Carina Metzner, chef för Tema inflammation och åldrande, och som är den som fattat beslutet.

”Inte är överens”

Enligt Cecilia Bredin, som också är den som såg till att granskningen genomfördes, är ett av problemen hur sjukhuset organiserar sin verksamhet.

– Mitt chefsförordnande avslutas av ledningen på grund av att vi inte är överens om hur specialiteten ska kunna fortsätta att överhuvudtaget existera på Karolinska, säger Cecilia Bredin, säger hon till tidningen.

Hon kommer dock att jobba kvar på sjukhuset eftersom hon jobbat där i 31 år och för övrigt ”trivs jättebra”.

Forrige artikel Kommunalrådsjakt i Västergötland Næste artikel Blom (L) tar över efter Pehrson (L)
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.