KU friar Löfven – hade rätt att köra över EU-nämnden

Det är okej för regeringen att driva en annan linje än EU-nämndens slår konstitutionsutskottet fast. ”Men då får de också ta konsekvenserna av det”, säger Tuve Skånberg (KD) till Altinget.

Hösten 2021 ville en majoritet i EU-nämnden att dåvarande statsminister Stefan Löfven skulle trycka på för att klassa kärnkraften som grön inom taxonomin. Men Löfven vägrade och hänvisade bland annat till att en riksdagsmajoritet inte stödde det. Agerandet fick M och SD att slå bakut och KU-anmäla statsministern.

Anledningen till att situationen kunde uppstå är att EU-nämnden har en så kallad ”falsk majoritet”. M, SD, KD och L har majoritet i EU-nämnden men inte i kammaren.

– Ibland uppstår det falska majoriteter i utskotten. Men det rättas ju till när det kommer till kammaren. Så är det inte med EU-nämnden eftersom den är sista instans, säger KU-ledamoten Marie Granlund (S) till Altinget.

Grönt ljus för Löfven-linje

Altinget talade i höstas med flera sakkunniga som menade att situationen med falska majoriteter i EU-nämnden inte är prövad tidigare. Nu har den prövningen skett och slutsatsen är att konstitutionsutskottet ger grönt ljus till Löfvens linje.

”Som utskottet tidigare har uttalat ankommer det ytterst på regeringen att under parlamentariskt ansvar inför riksdagen ta ställning till om de meningsyttringar som kommer till uttryck vid samråd med EU-nämnden speglar de rådande åsiktsförhållandena i riskdagen”.

– När vi har kokat ned det är den springande punkten ”under parlamentariskt ansvar”. Det betyder att den som inte sköter sig får räkna med misstroendevotum. Teoretiskt och även praktiskt sätt har regeringen möjlighet att driva en egen linje som inte har stöd i EU-nämnden. De kan komma i ett läge då de väljer att göra det men då får de också ta konsekvenserna av det, säger KU-ledamoten Tuve Skånberg (KD) till Altinget.

Rätt eller fel att anmäla?

Enligt Skånberg var frågan inte glasklar utan krävde mycket arbete.

– Vi har varit tvungna att stöta och blöta det här. Det sättet vi pekar för framtiden är att du hamnar på eget ansvar. Du får ett körkort och kör. Men kör inte fel, säger han.

Marie Granlund är däremot av uppfattningen att ingen ny praxis är skapad utan ifrågasätter att KU-anmälan överhuvudtaget lämnats in.

– Den KU-anmälan som inkommit är från gruppledaren i Moderaterna, Tobias Billström, som också varit vice talman. Att han inte tar större ansvar och känner till det här är för mig helt obegripligt. Det blir bara ett politiskt spel. Statsministern har inte gjort något fel utan Tobias Billström är ute och far i ogjort väder, säger hon.

Det håller däremot inte Tuve Skånberg med om. Tvärtom tycker han att det var bra att anmälan kom in så att frågan kunnat klargöras.

– Det finns anmälningar som kanske är onödiga. Den här hör inte till dem. Det var bra att vi har fått belysa det här.

Forrige artikel Regeringen vill skänka fler pansarskott och robotar till Ukraina Regeringen vill skänka fler pansarskott och robotar till Ukraina Næste artikel KU:s ordförande: ”Regeringens hantering av coronapandemin är mest allvarligt” KU:s ordförande: ”Regeringens hantering av coronapandemin är mest allvarligt”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.