Kritiken mot ministern: ”Onödigt sent” besked om lärosätenas styrelser

Konstitutionsutskottet konstaterar brister i utbildningsminister Mats Perssons (L) hantering av de förkortade förordnandena för ledamöter i högskolestyrelserna. ”Beskedet kom i ett onödigt sent skede och det riskerade att få negativa konsekvenser”, säger ordförande Ida Karkiainen (S).

Ett enigt konstitutionsutskott slår fast att utbildningsminister Mats Perssons (L) besked om att ändra högskolornas styrelser kom ”onödigt sent”. 

– Universiteten och högskolorna har en mer självständig roll. Den akademiska friheten måste särskilt värnas. Därför har vi också funnit en brist hos utbildningsministern för hanteringen av de förkortade förordnandena för ledamöter i högskolestyrelserna. Beskedet om detta kom enligt utskottet i ett onödigt sent skede och att det riskerade att få negativa konsekvenser, säger KU:s ordförande Ida Karkiainen (S) vid en pressträff. 

Den 27 april 2023 fattade regeringen beslutet att tillsätta externa ledamöter i lärosätenas styrelser, mandatperioden kortades från tre år till 17 månader och ett krav på säkerhetskompetens i styrelserna infördes. Bara ett par dagar tidigare hade regeringen meddelat nomineringspersonerna, som lämnat sina förslag i slutet av januari, att förutsättningarna hade ändrats. 

– När vi tittar på det här ser vi att man hade informationen i ett tidigare läge och borde ha kunnat fatta beslut något tidigare och kommunicerat med högskolor och universitet kring motiven. Motiven är regeringens sak att avgöra, det här handlar om säkerhetsläget, men andra drog andra växlar på det, säger Malin Danielsson (L), ledamot i KU, till Altinget. 

Beklagar sent besked

När Mats Persson frågades ut av KU i april förklarade han det sena beslutet med att regeringen gjort ”en samlad bedömning där ett antal pusselbitar har lagts på varandra” och hänvisade till det rådande säkerhetsläget.

– Beskedet om den kortare mandatperioden lämnades sent och det beklagar jag. Jag har förståelse för kritiken om att beskedet kom med väldigt kort varsel, men det här är ett beslut som växte fram under en väldigt lång tid, sade Persson under utfrågningen.

{{toplink}}

,

Forrige artikel KU kritiserar Pourmokhtari på tre punkter KU kritiserar Pourmokhtari på tre punkter Næste artikel Säpo: Iran använder kriminella nätverk för dåd i Sverige Säpo: Iran använder kriminella nätverk för dåd i Sverige
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.