Kulturministern oroas av signaler om politisk styrning av kulturen

Kulturminister Amanda Lind (MP) är bekymrad över några av slutsatserna i rapporten från Myndigheten för kulturanalys.

Att politiken ska hålla armlängds avstånd är en återkommande diskussion, men många har efterlyst en kartläggning av hur det egentligen ser ut med den saken. Rapporten ”Så fri är konsten” kan därför bli ett viktigt bidrag. Rapporten lyfter bland annat risken för en målkonflikt mellan att å ena sidan främja vissa perspektiv som jämställdhet och inkludering, å andra sidan att vilja värna konstnärliga utövares frihet.

– Det här resonerar man ganska mycket om, och det var därför jag beställde den här rapporten. Det måste finnas en kulturpolitik, men den konstnärliga friheten får inte påverkas. Det får aldrig upplevas som politiska beställningar som kan påverka innehållet i konsten, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till Altinget.

Föranleder rapportens slutsatser några åtgärder från dig?

– Ja, det finns åtgärder vi lär behöva vidta. Jag behöver gå igenom rapporten mer noggrant, men jag kommer inte tveka att vidta nödvändiga åtgärder, om vi ser att det behövs för att förtydliga att konsten ska vara fri.

I rapporten nämner man att Filminstitutets kommunikation inte bara handlar om att bredda rekryteringen till svenskt filmskapande, utan också om att de mäter mångfald och jämställdhet i det konstnärliga innehållet. Hur rimmar det med armlängds avstånd?

– Jag måste få fördjupa mig i rapportens detaljer innan jag kan gå in på det.

– Rapporten lyfter att man måste få ha kulturpolitiska målsättningar. Men tillämpningen ska inte medföra att den konstnärliga friheten påverkas negativt, så att det riskerar att påverka bidragsgivningen eller leder till en omedveten anpassning från kulturskaparnas sida. Jag blir bekymrad över om någon anpassar det konstnärliga innehållet eller till och med avstår från att söka medel. Det är glasklart att så ska det inte vara, säger Amanda Lind.

Rapportens författare skriver också att styrningsstrukturen på regional och lokal nivå ser annorlunda ut, och att armlängds avstånd där inte går att tillämpa. Kommunallagen föreskriver en formell politisk beslutsmakt som inte går i linje med det organisatoriska skydd som principen om armlängds avstånd kräver.

Forrige artikel Granskning: Risk för politisk styrning av konsten Granskning: Risk för politisk styrning av konsten Næste artikel Överblick: Start för G7-mötet och Länsförsäkringar spårar besökare Överblick: Start för G7-mötet och Länsförsäkringar spårar besökare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.