Kvinnojourer oroade över tillståndsplikt

Förslaget att införa tillståndsplikt för kvinnojourer delar remissinstanserna. Ett hot mot hela rörelsen, anser vissa, medan andra ser möjlighet till ökad kvalitet.

I augusti skickade regeringen ut ett utkast till lagrådsremiss på en remissrunda. Enligt regeringens propositionslista ska förslagen lämnas över till riksdagen i maj.

Förslaget om tillståndsplikt innebär att det ska krävas tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att få driva ett skyddat boende.

{{toplink}}

Det här har fått kvinnojourerna att reagera. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, är mycket kritiska till lagrådsremissen i sin helhet och kallar den en koloss på lerfötter, som kräver ändringar i tolv befintliga lagar och en helt ny lag.

Roks anser också att kravet på tillståndsplikt skulle slå sönder den ideella kvinnojoursrörelsen, där marknaden blir ledstjärnan för driften.

Unizon, som också är ett riksförbund för kvinnojourer, håller inte med och tillstyrker i stället förlaget om tillståndsplikt utifrån en kvalitetsaspekt. De som arbetar i skyddade boenden ska ha rätt kompetens.

Förtydliganden krävs

Inspektionen för vård och omsorg säger ja till tillståndsplikt, men konstaterar också att det behövs förtydliganden kring vad som menas med ett skyddat boende och vilka tillstånd som krävs i vilka fall.

Även Sveriges kommuner och regioner är positiva till en tillståndsplikt, utifrån att andelen privata aktörer som driver skyddade boenden har ökat. Däremot saknar SKR långsiktiga konsekvensanalyser av de förslag som lagts.

Att lagförslaget skulle kunna träda i kraft 1 juli i år är inte heller troligt enligt SKR, eftersom förberedelserna inte är klara.

”Kvalitetskrav och kriterier för tillståndsplikt saknas fortfarande och förbundet har inte informerats om tidsplan för dessa”, står det i remissvaret.

Beslutskedja: Ett stärkt barnrättsperspektiv i skyddat boende

25/11
2016
31/12
2017
15/1
2018
1/7
2020
13/11
2020
30/8
2021
15/9
2021
31/8
2022
18/1
2023
31/10
2023
13/2
2024
15/2
2024
23/2
2024

Forrige artikel Förslag på bättre beslutsunderlag kan matcha Tidöprioriteringar Förslag på bättre beslutsunderlag kan matcha Tidöprioriteringar Næste artikel Partiledarna tackar av Lööf med böcker och experimentlåda Partiledarna tackar av Lööf med böcker och experimentlåda
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.