L-ministerns uppdrag: Genomdriva pausen partiet röstade emot

Regeringen sätter omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd på ett års paus, en paus som Liberalerna så sent som i våras röstade emot. ”Det kan väl inte vara så att man sätter näringen före den biologiska mångfalden? Det vill jag inte tro.” sade då Jakob Olofsgård (L) i riksdagsdebatten.

Det var en övertygad Jakob Olofsgård (L), då miljöpolitisk talesperson, som argumenterade mot ett tillkännagivande om att sätta den nationella processen med omprövning av vattenkraftens miljötillstånd på paus.

– Floder, älvar, åar och bäckar fungerar tillsammans som naturens blodomlopp. Vi betalar ett högt pris om vi fortsätter skjuta på dessa miljöprövningar. Det är nu vi kan göra om och göra rätt, sade han i riksdagsdebatten där han även hänvisade till ett färskt beslut vid Liberalernas landsmöte ”om fria vandringsvägar från kust till fjäll”.

Men i Tidöavtalet utlovar regeringspartierna och SD en paus för att kartlägga omprövningens konsekvenser på elproduktionen och för att säkerställa att elförsörjningens intressen väger mycket tungt. På måndagen meddelade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och energiminister Ebba Busch (KD) vid en pressträff att pausen ska pågå i tolv månader, en paus som nu ligger på L-ministern Pourmokhtaris bord genomföra.

Och enligt L:s nya miljöpolitiska talesperson, Elin Nilsson, står partiet bakom beslutet om en paus.

– Det är det rådande läget som får avgöra. Vi står inför en sådan akut energibrist att vi verkligen behöver göra allt vi kan för att säkra energiförsörjningen. Sen får vi ta det vidare sen, säger hon till Altinget.

En som applåderar regeringens besked om att den utlovade pausen nu genomförs är C:s energipolitiska talesperson Rickard Nordin. Pausen är en av hjärtefråga för partiet. Däremot köper han inte argumentet att en paus på något vis skulle underlätta den akuta energisituationen inför vintern. Omprövningarna påverkar kraftsystemet minimalt i nuläget, enligt Nordin.

– Det finns ingen substans i det. Pausen är rätt åtgärd, men det är en dålig motivering, säger Rickard Nordin till Altinget.

”Min dörr står alltid öppen”

Centern har drivit frågan om en paus och låg bakom det tillkännagivande som en majoritet i riksdagen ställde sig bakom i slutet av mars, och som L röstade emot. Nu återstår frågan vad regeringen kommer att vidta för förändringar i regelverket under pausen.

– Vi har lyft frågan konstant. Det vore klokt av regeringen att lyssna på det parti som är mest insatt i frågan. Min dörr står alltid öppen om regeringen vill ha tips och råd om vad de borde göra, säger Rickard Nordin.

En som är desto mindre nöjd över regeringens besked är Emma Nohrén (MP), miljö- och jordbruksutskottets ordförande.

– Det står i Nap:en (reds.anm:nationell plan för moderna miljövillkor) att processen ska vara adapativ, att den ska kunna ändras efter hand och ta hänsyn till miljön och en effektiv energiförsörjning. Därför förstår jag verkligen inte varför man ska stanna upp processen, nu när man äntligen är igång, säger hon till Altinget och fortsätter:

– Den här regeringen skär med precision bort allt som förbättrar miljön och den biologiska mångfalden, säger hon.

Sportfiskarna: ”Väldigt olyckligt”

Från de stora kraftbolagens håll och från branschorganisationen Energiföretagen har man varit positivt inställd till löftet om en paus. Från miljörörelsen har det låtit annorlunda och måndagens besked möttes med besvikelse.

– Vi tycker det är väldigt olyckligt. Hela processen är försenad. Man är egentligen precis i startläget på en 20 år lång process. Jag förstår inte riktigt varför det är så viktig med en paus, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm som inte heller han anser att regeringens argument håller om pausen skulle fungera som en säkerhetsåtgärd inför vintern.

Det viktiga när regeringen nu ändå gör en paus, enligt Frohm, är att eventuella åtgärder i regelverken inte innebär en sänkning av ambitionsnivån för miljöanpassningen.

– Men vi vet ju inte vad det leder till i slutändan, säger han.

Myndigheten: Möjlighet att komma ikapp

På Havs- och vattenmyndigheten, den myndighet som är spindeln i nätet för den stora omprövningsprocessen, har man varit väl förberedd på en paus sedan regeringsskiftet. En ett års paus kommer inte innebära att myndigheten blir sysslolös, enligt avdelningschefen Johan Kling, utan snarare en möjlighet att hinna andas.

– Alla vi som jobbar med Nap:en kommer ha att göra. Det har varit kort om tid, nu skulle vi få möjlighet att komma ikapp med underlag och annat. Även domstolarna skulle hinna komma ikapp och inte hamna ett år efter, säger han till Altinget.

Av de 83 kraftverk som omfattats av prövningens första fas, som lämnat in ansökningar under det här året, har endast två avgjorts i domstol så här långt, enligt Kling.

Än så länge har omprövningarna mycket liten effekt på kraftsystemet, enligt Kling, då det rör sig om små kraft verk som ligger långt fram i prövningsplanen. Det första vattendraget med något större kraftproduktion finns med i planen nästa år, Ljungan.

– Det är egentligen först bort mot år 2026 som de stora volymerna kommer, då kommer omprövningen av många större reglerkraftverk. Det går en ganska skarp skiljelinje där kan man säga, säger han.

{{toplink}}

Forrige artikel Naturskyddsföreningens ordförande slutar Naturskyddsföreningens ordförande slutar Næste artikel Tre av fem elever oroar sig för att de saknar tillräckliga kunskaper Tre av fem elever oroar sig för att de saknar tillräckliga kunskaper
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.