Låg omsättning bland försvarspolitikerna

De erfarna rävarna i försvarspolitiken ser alla ut att kunna återvända till riksdagen i september. Men de två försvarsprofiler som försökte komma in i riksdagen för första gången nådde inte hela vägen fram.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är en av de ministrar i den avgående S-regeringen som kandiderade till riksdagen. Och när han har städat sitt skrivbord på försvarsdepartementet, har han en plats att återvända till i riksdagen, enligt den preliminära rösträkningen. En plats han säger sig ha för avsikt att ta.

– Jag är beredd att fortsätta arbetet i riksdagen, säger Peter Hultqvist till Sveriges Radio Dalarna.

Det har även hans partikollega Niklas Karlsson. Skåningen Karlsson har under den gångna mandatperioden varit såväl ordförande som vice ordförande i försvarsutskottet samt är ordförande i försvarsberedningen. Vilka positioner de två socialdemokraterna får framöver återstår att se.

Hon nämns som ministerkandidat

Moderaten och värmlänningen Pål Jonson, ordförande i försvarsutskottet sedan 2020, ser också han ut att ha en riksdagsplats säkrad. Sedan är Pål Jonson naturligtvis ett av de namn som nämns när en ny försvarsminister ska tillsättas i den regeringen som M-ledaren Ulf Kristersson nu försöker forma.

– Jag vill inte spekulera i det överhuvudtaget, jag är bara glad att vi fått till en förändring, säger Pål Jonson till Sveriges Radio Värmland.

En annan moderat har också dykt upp i ministerspekulationerna, men som tänkbar utrikesminister. Det är ex-diplomaten Diana Janse. Janse har under den senaste tiden lett Moderaternas Nato-kansli. Janse försökte komma in i riksdagen, men stod inte på valbar plats och ser inte heller ut att ha någon chans att ta sig in via personkryss.

Ytterligare en försvarsprofil som försökte ta sig in i riksdagen är Johanne Hildebrandt (L). Men Liberalerna lyckades inte återfå något mandat i Sörmland och planen att bli riksdagsledamot gick inte i lås, men Hildebrandt kommer inte att stå sysslolös.

– Visst är det trist att jag inte kom in eftersom jag tror att jag hade kunnat göra nytta i försvarsutskottet. Å andra sidan är det ingen katastrof eftersom jag har två stora bokprojekt som ska i hamn, säger hon i en intervju med Altinget.

Därmed är det någon annan Liberal som får ta över försvarsfrågorna från superveteranen Allan Widman som nu lämnar riksdagen.

Får han försvaret eller skogen och jakt?

Ytterligare försvarspolitiska talespersoner som av allt att döma behåller en plats i riksdagen är Daniel Bäckström (C), Mikael Oscarsson (KD), Per Söderlund (SD) och Hanna Gunnarsson (V).

Vad gäller Daniel Bäckström så nämns han som kandidat att ta över skogs-, vilt- och jaktfrågorna efter Peter Helander. Det vill säga tunga frågor i Centerpartiet. Bäckström har redan i dag en dubbel talespersonsportfölj då han kombinerar försvarsfrågor med ansvaret för landsbygdspolitiken.

Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson Elisabeth Falkhaven ville inte tillbaka till riksdagen och stod inte på valbar plats. 

– Jag trivs inte jättebra i Stockholm. Jag vill vara på landet, med mina djur och nära den gröna skogen, sade Elisabeth Falkhaven till Altinget i en intervju i våras.

{{toplink}}

Forrige artikel Så är läget i krysskampen – första ledamot invald Så är läget i krysskampen – första ledamot invald Næste artikel Överblick: Nu börjar striden inom C och makten skiftar i landets regioner Överblick: Nu börjar striden inom C och makten skiftar i landets regioner
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.