Låt inte besluten tas av de jäviga jägarna

Att låta jägarna fatta besluten är som att låta oljebolagen själva bestämma om det ska borras eller inte. Bjud i stället in forskarna och låt dessa presentera hur det ligger till, skriver Misha Istratov, vd Elithus.

Föreställ dig ett samhälle där skogsbolagen själva beslutar vilka skogar som ska avverkas oavsett vem som äger dem. Här bestämmer oljebolagen var man borrar efter nya fyndigheter utan att lokalbefolkningen blir hörd. Gruvbolagen öppnar nya schakt där mineralerna finns, kanske rentav på din tomt.

Låter det dystopiskt? Välkommen till viltvården i Sverige. Det är nämligen exakt så det går till i frågan kring licensjakterna.

Är själva definitionen av jäv

I länsstyrelsernas viltförvaltningsdelegationer, dit riksdagen via Naturvårdsverket förpassat besluten om licensjakt, är det ofta tolv jägare som röstar mot två naturvänner. Man antar att jägarna har mest kompetens för att viltvård har blivit synonymt med jaktkunskap. Forskare från diverse institutioner har tagit fram material som enhälligt påvisar att rovdjuren utgör både biologisk och ekonomisk samhällsnytta. Lodjuren har sårbar status enligt Rödlistan och vargen är starkt sårbar.

Trots detta avvisas forskningen och besluten fattas av de som har egenintresse i jakten – jägarna själva. Om ett fenomen någonsin är lämpligt att kalla för jäv, är nog denna fråga högaktuell. Det vore som att vi skulle bjuda in världens tolv största oljebolag i ett rum med fjorton röster och rösta om vi ska borra efter mer olja eller inte.

Jägarna ofta inte pålästa

En del jägare är ärliga och tillstår att de licensjagar för att det är kul medan andra reciterar narrativ såsom att det är bra för att bevara den biologiska mångfalden eller skydda tamdjur, vilket motbevisats på alla punkter av rapporter från forskarna. Häri ligger problemet, jägarkåren är ofta inte påläst och även om vissa individer är det, framhålls ständigt icke underbyggda argument som socialt förstärks i gruppen med löften om nya jaktutflykter. Dessa argument har använts så ofta att även många som inte jagar har accepterat dem som sanningar. Det ska understrykas att inte alla jägare accepterar den nöjesjakt som licensjakten utgör men tyvärr gör de inte sina röster tillräckligt hörda för att det rådande narrativet ska förändras.

Hög tid för demokratisering

Det är hög tid att demokratisera jaktförvaltningen i Sverige.

Naturvårdsverket – ni behöver formulera nya direktiv om att oberoende naturkunniga parter ska sitta med i delegationerna.

Länsstyrelserna – även ni behöver tillse att objektiva delegater påverkar besluten om jakten.

Vi har ett forskningsbaserat samhälle där vi satt i praktik att fatta beslut efter underbyggda fakta. Bjud in forskare, etologer, naturvetare och biologer till delegationerna och låt dessa presentera hur det ligger till. Om det sedan visar sig att licensjakt är nödvändig får jägarna utföra den. Detta utgör arbetsprincipen i vårt demokratiska samhälle, nämligen att den utförande parten aldrig får påverka den beslutande.

Forrige artikel Kommande skattereformer måste bidra till ökad jämställdhet Kommande skattereformer måste bidra till ökad jämställdhet Næste artikel Karlsbro (L): Tur att Jimmie Åkessons EU-politik saknar stöd Karlsbro (L): Tur att Jimmie Åkessons EU-politik saknar stöd
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.