Lagrådet kritiserar förslaget om skydd för socialsekreterare

Förslaget om att inkludera socialtjänsten i lagstiftningen kring hot och våld är alldeles för otydligt kring vilka yrkesgrupper som omfattas. Det anser Lagrådet.

I den föreslagna ändringen av lagen om våld och hot mot tjänsteman räknas ett antal yrkesgrupper upp; hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänstpersonal, räddningstjänstpersonal samt utbildningspersonal inom skolväsendet och högskolan.

{{toplink}}

Det räcker inte, tycker Lagrådet. Att bara skriva socialtjänstpersonal är alldeles för vagt kring vilka som omfattas.

”Samtidigt ska även verksamhet som socialnämnden eller Statens institutionsstyrelse ansvarar för enligt någon annan lag eller förordning än de nyss nämnda också räknas som socialtjänst. Något exempel eller någon närmare precisering av vad som i så fall avses finns inte i remissen. Vid föredragningen upplystes att det exempelvis kan röra sig om den verksamhet som bedrivs av familjerätten eller motsvarande enheter inom ramen för familjerättsliga mål eller ärenden. Vilka andra verksamheter som ska omfattas av begreppet socialtjänst, utöver sådan verksamhet som sker med stöd av socialtjänstlagen, LVU eller LVM, behöver närmare utvecklas och preciseras i den fortsatta beredningen”, skriver juristerna i Lagrådet i sitt yttrande.

Facket vill bredda

Även fackförbundet Vision har efterfrågat större tydlighet och en bredare lagstiftning.

– Säger du en sak till en lärare och sedan samma sak senare samma dag till en bibliotekarie så kommer det att vara olika möjligheter att komma åt det. Ska man ändå se över lagstiftningen tycker vi att man ska bredda det till att man arbetar i samhällets tjänst, i stället för att man bara siktar på vissa yrkesgrupper, har Visions ordförande Veronica Magnusson sagt till Altinget tidigare.

Lagrådet kritiserar också att asylsökande och asylboenden inte nämns i lagförslaget.

”Även om det är Migrationsverket som har det huvudsakliga ansvaret för mottagningen av asylsökande har kommunen inte sällan också en roll i verksamheten, åtminstone i vissa situationer. Det gäller t.ex. ensamkommande flyktingbarn som anvisas till en kommun som också ska ordna boendet”, skriver de.

Lagändringarna är tänkta att träda i kraft den 1 augusti.

Forrige artikel Sjöfartsförhandlaren har fått blodad tand Sjöfartsförhandlaren har fått blodad tand Næste artikel Utredningen som skakade om Sverige – Lindbeckkommissionen fyller 30 år Utredningen som skakade om Sverige – Lindbeckkommissionen fyller 30 år
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.