Läkarförbundet: Vårdplatser får inte bli siffertrixande

En prestationsbaserad ersättning ska får regionerna att minska bristen på vårdplatser. Välkommet, tycker Läkarförbundet, även om de ser nackdelar med ekonomiska incitament.

Regionerna får dela på nästan två miljarder kronor för att öka antalet disponibla vårdplatser. För att få några pengar alls måste regionerna rapportera in vårdplatsdata till Socialstyrelsen, medan merparten av pengarna fördelas till regioner som lyckas minska antalet överbeläggningar och utlokaliseringar.

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale tycker att det är bra att Socialstyrelsen får det sammanhållande ansvaret, men pekar också på att ett prestationsbaserat system har både för- och nackdelar.

– Våra erfarenheter från kömiljarden visar att prestationsbaserade statsbidrag kan vara effektiva, men de kan också leda till undanträngningseffekter och siffertrixande.

Vilka farhågor ser ni med prestationsbaserad ersättning?

– Att man trixar med siffror så att man egentligen inte får någon effekt. Samtidigt är det positivt att regeringen slår fast att det behövs fler vårdplatser.

Hur definieras en vårdplats?

– Det är det som är viktigt att Socialstyrelsen definierar. Det ska finnas både rätt utrustning och framför allt tillräckligt med personal. Det räcker inte att räkna sängar.

Socialstyrelsen ska senast den 31 oktober lämna förslag på hur modellen för prestationsbaserad ersättning kan utvecklas för 2024 och 2025 och myndigheten ska också ta fram en nationell plan för att minska bristen på vårdplatser, antalet utlokaliseringar och vårdskador.

”Av planen ska det framgå vilka insatser som behövs på såväl statlig som regional och kommunal nivå. Insatserna ska bidra till att vårdens medarbetare kan ägna mer tid åt patientnära arbete och mindre tid åt administration som inte är värdeskapande”, skriver sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett pressmeddelande.

Planen ska delredovisas den 31 oktober i år och slutredovisas den 31 maj 2024.

Forrige artikel EU-kommissionärens högra hand: ”Migrationspaketet har goda utsikter” EU-kommissionärens högra hand: ”Migrationspaketet har goda utsikter” Næste artikel Delegationens uppmaning: Förenkla för myndigheter att utbyta information Delegationens uppmaning: Förenkla för myndigheter att utbyta information
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.