Läsförmågan sjunker bland elever: ”Läskris i svensk skola”

Läsförmågan hos svenska elever har gått ner, men resultaten ligger över EU-genomsnittet, visar den internationella kunskapsmätningen Pirls. 

Undersökningen genomförs bland elever i årskurs 4 vart femte år. Sedan den senaste mätningen 2016 har kunskaperna i läsförståelse gått ner hos svenska elever. Sverige är inte ensamma om utfallet, utan sjunkande resultat ses också i flera EU-länder.  

Bland de svenska eleverna har andelen lågpresterande elever ökat medan andelen högpresterande elever är oförändrad.  

– Det är inte bra när grupper av elever får en försämrad läsförståelse, eftersom det försämrar chanserna att lyckas i skolan. Pandemin är en trolig förklaring till att många länder har försämrat resultaten i Pirls 2021. En ytterligare förklaring som vi ser till de svenska resultaten handlar om demografiska förändringar, då antalet elever som inte talar svenska i hemmet har ökat, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, i ett pressmeddelande.

Läskris

Skolminister Lotta Edholm (L) befinner sig i Bryssel där hon bland annat ska diskutera kunskapsresultaten med medlemsländerna.  

– Det här gör mig väldigt bekymrad. Det är för mig ett tecken på att vi har en läskris i svensk skola. Svensk skola måste gå tillbaka till grunderna. Skolan behöver fokusera mer på läsning, säger Edholm på en pressträff.

Hon fortsätter:

– Vi behöver reformera styrdokument, men också lärarutbildning så vi får in mer läsning. Jag är också övertygad om att det krävs fler böcker och mindre skärmtid. Vi lägger nu om och satsar mer på tryckta läromedel.

Lärare uppger också att flera faktorer försvårat deras arbete. Fler behöver särskilt stöd, men det är också fler som saknar kunskaperna som krävs när de kommer upp i årkurs 4. Regeringen vill därför stärka upp med fler speciallärare och en förstärkt lovskola i lågstadiet.

Forrige artikel SKR:s krav på regeringen: Budgetbesked före midsommar SKR:s krav på regeringen: Budgetbesked före midsommar Næste artikel Tidigare minister vill tillbaka till Bryssel – LO:s kandidat till S-listan Tidigare minister vill tillbaka till Bryssel – LO:s kandidat till S-listan
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.