Liberalerna utanför fullmäktige – får ändå regionstyrelseplats

Liberalerna i Gävleborg åkte ur regionfullmäktige. Nu ger den nya majoriteten bort en av sina ersättarplatser till partiet. 

Liberalerna i Region Gävleborg fick mindre än tre procent av rösterna i regionvalet och åkte ur fullmäktige. Men nu blir det politisk comeback för Hans Backman, tidigare oppositionsregionråd och riksdagsledamot.

Avstår ersättarplats

Tre av de fyra partierna i majoriteten, M, KD och Sjukvårdspartiet, har beslutat att avstå en av sina ersättarplatser i regionstyrelsen. Patrik Stenvard (M), tillträdande ordförande för regionstyrelsen, motiverar beslutet till Gefle Dagblad med att det inte är omöjligt med en liberal comeback i regionvalet 2026 och att det då är viktigt att samarbete upprätthålls.

– Liberalerna åkte tyvärr ut i valet. Det var tråkigt eftersom vi hade ett så bra samarbete med dem. Vi tycker att Liberalerna behövs. Med den här lösningen kan vi fortsätta vårt samarbete även om det nu sker i en annan form, säger han till tidningen.

Som ersättare kommer Hans Backman att ha yttranderätt, men inte förslags- eller motionsrätt. Officiellt får han också beteckningen partilös. 

{{toplink}}

Forrige artikel Efter tolv år –  Centerpartiets partisekreterare kliver av Efter tolv år – Centerpartiets partisekreterare kliver av Næste artikel Inte bara tillsyn – nu ska Skolinspektionen stötta kommunerna Inte bara tillsyn – nu ska Skolinspektionen stötta kommunerna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.