Lista: Nya lagar och regler för skolan

Elevens val slopas och rätten till läromedel stärks. Altinget listar skolans nya lagar och regler som börjar gälla till höstterminen. 

Elevens val skrotas

Ämnet elevens val tas bort i grundskolan. I stället frigörs undervisningstid till andra ämnen, framför allt samhälls- och naturvetenskap, men även estetiska ämnen. Undervisningstiden utökas bland annat med 95 timmar i SO-ämnena, 50 timmar i NO-ämnena och med 10 timmar i ämnet musik.

Stärkt tillgång till läromedel

Elever ska ha tillgång till de läroböcker och lärverktyg som krävs för en god kunskapsutveckling. Det införs även definitioner i skollagen av vad läromedel är.

  • Lärobok definieras som tryckt läromedel, med eller utan digitala komponenter.
  • Läromedel definieras som helt eller delvis tryckt eller digitalt verk som är avsett att användas i undervisningen, som överensstämmer med relevanta delar av tillämplig kurs-, ämnes- eller ämnesområdesplan och läroplanen, och som är utgivet av någon som bedriver utgivningsverksamhet av professionell art.
  • Lärverktyg definieras som läroböcker, andra läromedel och andra tryckta eller digitala verk samt utrustning och material som används i undervisningen.

I lärarutbildningen införs ett nytt examensmål som innebär att studenten ska visa förmåga att använda och värdera läroböcker, läromedel och lärverktyg.{{toplink}}

Likvärdigt stöd

Elever med ett omfattande behov av särskilt stöd som får sin utbildning i en fristående skola har rätt till ett tilläggsbelopp, en extra summa pengar utöver det grundbelopp som kommunen betalar till skolan. Från höstterminen förtydligas vilka stödåtgärder som ger rätt till tilläggsbeloppet.

Stödåtgärder som ger rätt till tilläggsbelopp kan till exempel vara assistenthjälp, anpassning av lokaler eller anpassad lärmiljö.

Tidiga stödinsatser

Garantin för tidiga stödinsatser ska nu gälla även inom anpassad grundskola. Elever som riskerar att inte uppfylla kriterierna i svenska eller matematik ska få rätt stöd i rätt tid.

När garantin nu börjar gälla även i anpassad grundskola innebär det att det blir obligatoriskt att använda Skolverkets bedömningsstöd i svenska, svenska som andraspråk samt matematik även i den anpassade grundskolan.

Snabbare studietakt

Skollagen ändras för att möjliggöra för elever i grundskolan att läsa på högre nivå och elever i gymnasieskolan ska få gå fram i snabbare studietakt. 

Rektor i grundskolan får nu besluta att en elev ska läsa en eller flera kurser enligt gymnasieskolans ämnesplaner. För gymnasieskolan kan huvudmannen besluta att en elevs utbildning på ett nationellt program ska fördelas på kortare tid än tre läsår.

Urvalsregler slopas

Skollagens generella regler om urval vid mottagande till fristående skolor slutar gälla vid urval till fristående resursskolor. De elever som har störst behov av det särskilda stöd som resursskolan erbjuder ska i stället prioriteras. {{toplink}}

Forrige artikel Så ska Ursula von der Leyen arbeta för ett gemensamt europeiskt försvar Så ska Ursula von der Leyen arbeta för ett gemensamt europeiskt försvar Næste artikel S-kravet: Skicka polisen till klassrummen S-kravet: Skicka polisen till klassrummen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.