S-kravet: Skicka polisen till klassrummen

Regeringen har ingenting att komma med när det kommer till att stoppa nyrekryteringen till de kriminella gängen, säger Teresa Carvalho (S) på en pressträff. Nu kräver Socialdemokraterna att polisen besöker klassrummen för att varna barnen.

Polisen borde omedelbart få i uppdrag att besöka landets klassrum för att berätta om de kriminella gängen och hur de rekryterar. Det kräver Teresa Carvalho, som leder Socialdemokraternas arbetsgrupp för att motverka gängen.

– Barn och unga måste varnas för gängen på samma sätt som vi i alla tider har varnat våra barn för fula gubbar, säger Carvalho vid en pressträff i riksdagen.

Hon menar att Socialdemokraterna ofta är överens med regeringen om mer repressiva åtgärderna, men riktar kritik mot regeringens arbete för att förebygga nyrekrytering.

– Där har regeringen ingenting att komma med, säger Carvalho.

Dessutom anklagar hon regeringen för att ha ”satt välfärden på en svältdiet”.

– Man säger att man vill knäcka de kriminella gängen, men lyckas snarare knäcka kommunernas och regionernas ekonomi. Det är inte bara korkat, det är också farligt.

Skicka ut broschyr

Socialdemokraterna kräver också att man ska skicka information till alla hushåll med barn i skolåldern. Länsstyrelserna och polisen har redan tagit fram broschyren ”Gängsnacket”.

– Det här finns redan, men det gör ingen nytta i en skrivbordslåda på länsstyrelsen, säger Teresa Carvalho.

Forrige artikel Lista: Nya lagar och regler för skolan Lista: Nya lagar och regler för skolan Næste artikel Kravet från norr: Avsätt Peter Kullgren Kravet från norr: Avsätt Peter Kullgren
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.