Kravet från norr: Avsätt Peter Kullgren

”Regeringen har genom landsbygdsminister Peter Kullgren missat samtliga chanser att rädda strömmingen”, säger Claes Nordmark (S), ordförande för Norrbottenskommunerna. Nu kräver de 14 kommunerna ministerns avgång. Peter Kullgren svarar att kritiken bygger på ”svartmålning och konspirationsteorier”.

Kravet om att statsminister Ulf Kristersson ska byta ut landsbygdsminister Peter Kullgren tar sitt avstamp i surströmmingspremiären.

– Vi har kommit till en så akut situation för strömmingen att statsminister Ulf Kristersson med kraft måste visa att regeringen tar strömmingen, Östersjöns biologiska mångfald, det småskaliga kustnära fisket, besöksnäringen och svensk matkultur på allvar, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden och ordförande i kommunförbundet Norrbottenskommunerna som ägs av länets 14 kommuner.

Det är uppenbart att Peter Kullgren favoriserar industritrålarna, skriver Norrbottenskommunerna i ett pressmeddelande

– Regeringen har genom landsbygdsminister Peter Kullgren missat samtliga chanser att rädda strömmingen, som när fiskekvoterna sattes på EU-mötet i oktober. Resultatet av de förhandlingarna blev så stora kvoter på strömming att konsekvenserna nu bland annat syns i form av fortsatt brist på fisk till surströmmingsproduktion samt kraftigt minskat antal laxar som vandrar upp i älvarna, säger Claes Nordmark i pressmeddelandet.

Kullgren: S vill släta över sina egna brister

Altinget har sökt Peter Kullgren för en intervju om kritiken och avgångskravet från de 14 kommunerna. Han har, enligt pressekreteraren, ingen möjlighet att ställa upp på en intervju. I stället skickar han en skriftlig kommentar där han slår tillbaka mot tidigare regeringar.

”Det är förståeligt att oppositionen vill piska fram den stämningen, troligen för att försöka släta över sitt eget bristande agerande i frågan när man själv satt i regeringsställning under åtta år”, skriver han.

Han skriver också att han välkomnar det genuina engagemanget, men att ”en debatt baserad på svartmålning och konspirationsteorier räddar inte en enda sill eller strömming” och att Sverige drev den mest restriktiva linjen i EU-förhandlingarna i höstas och att fiskekvoterna blev lägre än någon gång under S-MP-regeringen.

Nordmark: Fokus måste ligga här och nu

Till Altinget säger Nordmark att hela styrelsen i Norrbottenskommunerna står bakom innehållet i pressmeddelandet. Att Socialdemokraterna har stor representation i styrena i norr och att avgångskravet skulle röra sig om ren S-kritik mot regeringen ger inte Claes Nordmark mycket för.

– Styrelsen är överens. Kullgren får gärna hitta partier i Norrbotten som är för industritrålningen, säger han.

Han avfärdar också landsbygdsministerns kritik mot tidigare regeringar.

– Jag har kritiserat dem också. Men det är de senaste två åren som situationen har blivit akut mycket sämre. Det är där fokus måste ligga och det är därför regeringen behöver byta landsbygdsminister, säger Claes Nordmark som kallar Kullgrens anklagelser om svartmålning och konspirationsteorier för nys.

– Det är han som helt bortser från verkligheten och forskningen, säger Claes Nordmark. 

Forrige artikel S-kravet: Skicka polisen till klassrummen S-kravet: Skicka polisen till klassrummen Næste artikel von der Leyen fiskar efter kvinnor i ett hav fullt av män von der Leyen fiskar efter kvinnor i ett hav fullt av män
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.