”Lite underligt” – V-ledamoten om ÖB:s sms

V-ledamoten Håkan Svenneling har krävt svar på om överbefälhavare Micael Bydén följde reglerna och anmälde sin bisyssla skriftligen till försvarsdepartementet. Svaret är ja. ÖB gjorde det via ett sms som inleds med: ”Long time no see.”

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling har begärt svar på om ÖB Micael Bydén anmälde sin bisyssla skriftligen till försvarsdepartementet. Att det sker skriftligen är ett krav för myndighetschefer.

Och svaret på den frågan är ja – via textmeddelanden. Det framkommer av försvarsminister Pål Jonsons (M) svar på Håkan Svennelings skriftliga fråga.

”Överbefälhavare Micael Bydén anmälde i slutet av oktober förra året genom textmeddelande att han hade för avsikt att registrera ett aktiebolag som huvudsakligen skulle bedriva konsultverksamhet inom strategisk omvärldsanalys, företagsutveckling och ledarskap samt föreläsningsverksamhet inom de redovisade områdena”, skriver Jonson.

Textmeddelanden till rättschefen

Altinget har tagit del av textmeddelandena mellan ÖB och expeditions- och rättschefen på försvarsdepartementet Maria Diamant.

”Long time no see. Jag hoppas att allt är väl med dig. Intensiva tider för oss alla. För din kännedom kommer jag att registrera ett företag vilket jag hoppas att Bolagsverket registrerar i närtid. Jag gör det i förberedande syfte och kommer inte att bedriva någon verksamhet i bolagen förrän jag lämnat min nuvarande befattning”, skriver Micael Bydén i oktober förra året.

”Tack för informationen. Jag kommer anteckna att någon verksamhet inte kommer att bedrivas så länge som du är ÖB”, svarar expeditions- och rättschefen och ställer följdfrågor om bolagsform samt planerad verksamhet.

Riksdagsledamoten Håkan Svenneling (V) konstaterar att textmeddelanden får anses uppfylla kravet på en skriftlig anmälan av bisyssla.

– Även om man nog kan tycka att det är lite underligt att göra det via sms, säger han till Altinget.

Svenneling: Frågetecken kvar

Svenneling tycker dock att det fortsatt finns frågetecken att räta ut i regeringens arbete kring vad som är att anse som en bisyssla. Han efterlyser också en uttalad bedömning av om det är lämpligt eller ej att en överbefälhavare startar ett aktiebolag.

– ÖB är en särskild person. Det skickar en konstig signal när han startar ett bolag, säger han.

Pål Jonson hänvisar i sitt svar till Håkan Svenneling att ÖB:s bolag utan verksamhet inte har ansetts som någon otillåten bisyssla av försvarsdepartementet. ”Det har därför inte funnits anledning att vidta någon ytterligare åtgärd”, skriver han.

Forrige artikel S om fackkritiken: ID-kontrollkrav rimligt i allvarligt säkerhetsläge S om fackkritiken: ID-kontrollkrav rimligt i allvarligt säkerhetsläge Næste artikel Ministrar ändrar sina cv:n efter granskning Ministrar ändrar sina cv:n efter granskning
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.