Lööf vill att fler tar efter Centern

Centerpartiets partiledare hoppas att fler partier ska gå in med öppet sinne i regeringsbildningen efter nästa val. Vilken sida Centerpartiet kommer att välja vill hon vänta med att ge besked om tills rösterna är räknade. Men dörrarna till SD och V är fortsatt stängda.

I augusti 2004 bildades Alliansen hemma hos Centerledaren Maud Olofsson. Syftet var att skapa ett stabilt borgerligt alternativ för att utmana Socialdemokraterna om makten. Projektet blev som bekant en succé. Men de senaste årens politiska utveckling har tagit död på det.

Nu försöker Olofssons efterträdare Annie Lööf att få partierna i riksdagen att gå åt andra hållet. Nämligen att släppa blocktanken.

– Väljarna efterfrågar mer av samarbete, mindre av konfrontation, säger hon på en träff med riksdagsjournalister.

Lösningar och låsningar

Centerledaren vill hålla alla dörrar öppna utom två, de som går till Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Samtidigt blir det som opinionsläget ser ut nu svårt att lyckas med det. Till höger har M, KD och L närmat sig Sverigedemokraterna. Och till vänster är det svårt att få mandaten att räcka till utan Vänsterpartiet.

Annie Lööf vill invänta valresultatet innan hon för resonemanget vidare vilka möjliga regeringsalternativ som finns. Men att fler ska göra som Centern och öppna för samarbete med fler partier är något hon hoppas på.

– Vi behöver vara mer open minded som partier och partiledare så att vi inte får den låsningen som vi hade sist, säger hon.

En extra förhoppning riktar hon till de två största partierna.

– Moderaterna och Socialdemokraterna behöver ha fokus på lösningar snarare än låsningar.

Tunga avhopp

Inför valet nästa år hoppas Lööf att Centerns mittenposition ska leda till fler mandat.

– Jag vet att det finns många borgerliga väljare som inte vill ha Jimmie Åkesson i bakvagnen eller förarsätet, säger hon.

Samtidigt vet vi redan nu att flera tongivande centerpolitiker har tackat nej till en riksdagsfortsättning. Partiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström, den miljöpolitiske talespersonen Magnus Ek och Miljö- och jordbruksutskottets ordförande Kristina Yngwe är tre av dessa.

Anledningarna är, enligt Lööf, privata skäl. Så även om hon har förståelse för besluten så medger hon att det är en förlust.

– De har varit och är viktiga för Centerpartiet. Jag har stor respekt för deras val men jag hade såklart gärna sett att de hade fortsatt, säger hon till Altinget.

Får stöd av CUF

Det är få i riksdagen som står bakom Annie Lööfs öppna linje i regeringsfrågan. Men hon får i alla fall stöd av Centerpartiets ungdomsförbunds nya ordförande Réka Tolnai.

– Jag tycker inte vi ska bestämma vilken sida vi står på förrän rösterna är räknade. Svensk politik ska inte handla om att partier leker vilken statsminister de ska stötta. Svensk politik ska handla om vilka partier som driver igenom sina förslag, säger hon till Atinget.

Samtidigt har Tolnai en favoritregering, om den vägen blir möjlig.

– Min personliga preferens är en alliansregering men utan Sverigedemokraternas inflytande. För jag tror på borgerlig politik och jag tror att den konstellationen är bäst för Sverige.

Forrige artikel Stort behov av kompetensutveckling bland välfärdsarbetare Stort behov av kompetensutveckling bland välfärdsarbetare Næste artikel ”Det går inte att förbjuda människors åsikter” ”Det går inte att förbjuda människors åsikter”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.