Loreen får pris av regeringen

På 2000-talet har Sverige vunnit Eurovision Song Contest tre gånger. Två av de gångerna är artisten Loreens förtjänst. För hennes insatser får hon nu regeringens musikexportpris.  

2023 års musikexportpris går till Loreen. Hederspriset delas ut av regeringen årligen.

– Svenska musiker fortsätter sina internationella framgångar och jag är verkligen stolt över att få dela ut årets priser. Svensk musikexport räknas i miljarder och är en bransch som bidrar till arbetstillfällen, tillväxt och att sprida en positiv bild av Sverige utomlands. Det vill vi uppmärksamma i dag, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (L) i ett pressmeddelande.

Loreen blir därmed den 27:e vinnaren av musikexportpriset. Tidigare har bland annat First Aid Kit, Abba och Avicii tagit emot priset.

Delade ut ytterligare två priser

Under ceremonin passade regeringen på att dela ut ytterligare två priser. Regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport gick till gruppen Europe. Melodifestivalen fick också ett hedersomnämnande för ”insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering”.

Forrige artikel Före detta S-topp går till Kreab Före detta S-topp går till Kreab Næste artikel Folkemötets chef tillbaka efter timeout
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.