Lövin håller pressträff: Utsläppsmål för flyget

KLIMAT. Den första klimatpolitiska handlingsplanen har nu presenterats. Regeringen vill ha utsläppsmål för flyget och vill göra om lagen om offentlig upphandling.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) har under förmiddagen haft en pressträff och presenterat regeringens första klimatpolitiska handlingsplan.  

Bakgrunden är att under förra året så trädde en lag i kraft som gör att en regering ett år efter ett riksdagsval ska presentera en klimatplan för mandatperioden. 

– Klimatplanen är ett resultat av att alla departement har arbetat med den och vänt på alla stenar, säger Lövin under pressträffen och tillägger: 

– Det är inte bara en klimat- och miljöminister som ska arbeta med det här, det ska alla ministrar göra. 

Offentlig upphandling görs om

Enligt planen ska regeringen se över vilka hinder det finns för att nå klimatmålen. Ett exempel, enligt Lövin, är en översyn av lagen om offentlig upphandling. Upphandlingsmyndigheten ska få ett uppdrag att se över om hur man kan få in klimathänsyn vid upphandlingar. 

– Det ska se till att skattebetalarnas pengar används till samhällets bästa, säger Lövin. 

Flyget för egna mål

Ytterligare förslag är att konsekvenser för klimatet analyseras för alla politiska förslag där det är relevant. Regeringen ska även se över lagstiftningen i miljöbalken samt sätta ett utsläppsmål för flyget.  

Lövin vill att man ska ta bort rättsliga hinder för negativa utsläpp.

– Vi ska identifiera målkonflikter så vi inte bromsar och gasar samtidigt. Den ena handen ska veta vad den andra handen gör, säger Lövin. 

Alla förslag i propositionen kommer att granskas av Klimatpolitiska rådet, enligt Isabella Lövin. 

Forrige artikel Toppolitiker stängs av från egna partiet Toppolitiker stängs av från egna partiet Næste artikel Experter oense om inflationsmål Experter oense om inflationsmål
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.