Luf: Klimatfrågan avgörande för Liberalernas framtid

Regeringen måste börja leverera lösningar för att minska utsläppen. Det menar ungdomsförbundets ordförande inför Liberalernas riksmöte i helgen. ”Vi kan inte bara vara ett skolparti utan måste erkänna att vi också är ett klimatparti”, säger Erik Berg till Altinget.

Erik Bergs kritik mot regeringen sträcker sig brett, från dess blotta existens till rätts-, migrations- och klimatpolitiken. Samtidigt som han gläds åt att EU:s klimatpaket Fit for 55 kommit i hamn tycker Liberala ungdomsförbundets ordförande inte att regeringen, med det egna partiet i spetsen, gör tillräckligt för att nå målen.

– Det ska inte vara en debatt om att flytta sina utsläpp från Sverige till Polen, Frankrike eller något annat EU-land, säger han. 

Luf vill bland annat införa klimatskatter och göra det dyrare att flyga. Det ska kosta att släppa ut, säger Erik Berg.

– Klimatfrågan är det absolut viktigaste som Liberalerna behöver prioritera nu när det kommer till kritan och man har halva mandatperioden kvar. Vi kan inte bara vara ett skolparti utan måste erkänna att vi också är ett klimatparti. Om vi inte kan leverera där så tror jag att många väljare kommer ha svårt att förstå varför man ska lägga sin röst på oss.

Luf:s förra ordförande, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, menar att hon presenterat en tydlig klimathandlingsplan. Vad tycker du om den planen?

– Jag tycker att det är synd att debatten helt förskjutits till att handla om målens vara eller icke-vara, i stället för åtgärder. Det stora problemet i svensk politik är att vi har sverigedemokrater som hela tiden sätter käppar i hjulet. Det handlar ju om åtgärder som är viktiga nu, och då behöver man en mer aktiv klimatpolitik.

– Sverige hade mått bra av att regeringen agerade mer som EU och satte radikala mål. Nu ser man de komma från Bryssel, inte från Regeringskansliet.

Luf: Borde sagt nej till Tidöavtalet

I helgen samlas Liberalerna för riksmöte. Flera ministrar är på plats och 450 personer ska under två dagar diskutera politik och kampanjstrategi inför valrörelsen.

Ungdomsförbundets ordförande Erik Berg hoppas få höra om konkret EU-politik, men också om nya förslag för politiken här hemma.

– Bara för att det är en slags valkickoff för ett Europaparlamentsval så betyder det inte att man kan lämna walk-over och inte utveckla politiken på hemmaplan, säger han till Altinget.

Bland det Liberalerna lyckats med i regeringsställning lyfter Erik Berg skolpolitiken och stödet till Ukraina. Men förutom klimatpolitiken är han även kritisk till regeringens migrationspolitik. Ett öppet samhälle var en av anledningarna till att han själv gick med i Luf.

– Problemet med den här politiken för stängda gränser, som man nu tydligen ska gå hur långt som helst med, är att Sverige kommer att bli fattigare. När vi har lägst tillväxt i EU så borde vi ha mer invandring, inte mindre. Det är det som är absolut jobbigast för mig, säger han. 

Snart införs visitationszonerna, numera kallade säkerhetszoner, ett förslag som Liberalernas medlemmar sade nej till på partiets landsmöte 2021.

Är det ett svek mot partiet?

– Det tycker jag absolut. Varje dåligt förslag som kommer från regeringen gör det svårare för liberaler att vilja engagera sig för vårt partis framtid. Det är den exakta motsatsen till den rätts- och migrationspolitik som regeringen bedriver som är anledningen till att många mina medlemmar är engagerade i Liberala ungdomsförbundet.

Erik Berg är emot regeringens samarbete med SD och tycker att Liberalerna borde hitta stöd för sin politik på andra sätt.

– Varje gång regeringen väljer att lyssna på Sverigedemokraterna, i stället för att lyssna på Luf, så blir ju politiken dålig och skadlig för Sverige.

Vad är gränsen för vad du anser att Liberalerna kan ta i regeringsställning?

– Det är en jättebra fråga. Jag tycker att man borde ha sagt nej redan när Tidöavtalet hade presenterats, då man hade möjligheten att tacka ja eller nej till att sitta i den här regeringen och genomföra den här politiken.

Hoppas på kryss

I den kommande valrörelsen kommer Luf kampanja för att deras kandidat, Simona Mohamsson från Göteborg, ska kryssa sig till en plats i parlamantet. Hon står trea på listan, efter sittande EU- parlamentarikern Karin Karlsbro och den tidigare moderata politikern Anna Maria Corazza Bildt.

– Jag tror att man som parti mår bättre av att satsa på de unga och framtida talangerna som finns i det egna partier, i stället för att leta utanför rörelsen, säger Erik Berg som samtidigt understryker att han står bakom alla namn på Liberalernas lista.

Från tre mandat 2009 har partiet, som kallar sig Sveriges europavänligaste parti, i dag en plats i parlamentet. Om väljarundersökningarna står sig kan Liberalerna ha svårt att ens få det.

– Vi har absolut en uppförsbacke för att ens nå till fyra procent.

Han hoppas på de unga väljarna och de som får rösta för första gången i sommarens val. För att växa, inte minst inför valet 2026, tror ungdomsförbundets ordförande att partiet behöver våga vara radikalt – trots att man sitter i regeringen.

– Jag tycker att det viktigaste är att man bottnar i sin ideologi, inte i Tidöavtalet. {{toplink}}

Forrige artikel Uppfostringsresorna ska stoppas med rapporteringssystem Uppfostringsresorna ska stoppas med rapporteringssystem Næste artikel Stort antal parlamentsanställda trakasseras på jobbet: ”Inte förvånad” Stort antal parlamentsanställda trakasseras på jobbet: ”Inte förvånad”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.