M-förslag: Sverige ska implementera EU-lagar på miniminivå

På Moderaternas partistämma, som inleds på torsdagen, ska ledamöterna ta ställning till en proposition från partistyrelsen om att EU-direktiv ”som huvudregel” ska implementeras på miniminivå. ”En konstig generell princip”, säger statsvetaren Olof Larsson.

Under rubriken ”Verka för en mer träffsäker lagstiftning” har Moderaternas partistyrelse lagt fram ett förslag inför partistämman om att verka för att all lagstiftning ska vara ”effektiv och proportionerlig” och undvika att skapa onödigt krångel.

Särskilt pekas EU-lagstiftning ut som en källa till krångel för både enskilda och företag och partistyrelsen föreslår att Moderaterna ska verka för att ”EU-direktiv som huvudregel implementeras på miniminivå”.

– Jag tycker att det är viktigt att lagstiftning ska vara proportionerlig och jag tycker att det har funnits en tendens att Sverige överimplementerar. Jag tycker inte att vi alltid måste vara bäst i klassen, säger moderate EU-parlamentarikern Tomas Tobé som också sitter i Moderaternas partistyrelse, till Altinget.

Tobé lyfter fram två exempel på där han menar att Sverige har gått längre än vad EU-lagstiftningen kräver. Dataskyddsförordningen, GDPR, som syftar till att skydda privatpersoners uppgifter är ett.

– Vi landade i att vi egentligen behandlar multinationella företag likadant som mindre föreningar.

Det andra är EU-bestämmelserna för att motverka penningtvätt.

– Även där kan man se att det slår lite väl hårt mot verksamheter som har ideell prägel. En idrottsklubb som vill öppna upp ett bankkonto till exempel, säger Tobé.

Även moderata EU-ministern Jessika Roswall står bakom propositionen och menar att det är viktigt att undvika så kallad ”guldplätering”, det vill säga när Sverige går längre vid införlivandet av EU-direktiv än lagen kräver.

”Det lägger sten på börda för i synnerhet små och medelstora företag och påverkar Sveriges konkurrenskraft negativt”, säger hon till Altinget i ett skriftligt uttalande.

”Konstig generell princip”

Olof Larsson är statsvetare med fokus på EU-politik vid Göteborgs universitet. Han känner inte igen bilden av att Sverige skulle sticka ut genom att implementera EU-lagstiftning på ett annorlunda sätt än andra länder.

– Det är ingen bild jag har, eller har hört andra säga att Sverige överimplementerar saker. När EU-kommissionen drar medlemsstater inför domstol för att man inte implementerat så ligger Sverige varken sämre eller bättre till än någon annan. Där är Sverige ett medelland.

Han blir också förundrad över terminologin och menar på att det är oklart vad implementering ”på miniminivå” skulle innebära.

– Alla länder och regeringar och EU-parlamentet går in i förhandlingar om direktiven med olika önskemål, så de flesta brukar implementera de direktiv de inte tycker om på miniminivå. Men det är en konstig generell princip. Det har inte funnits någon annan regering i EU som har tänkt att man ska implementera alla direktiv på miniminivå. Inte ens Margaret Thatchers. Det låter EU-skeptiskt men med oklart innehåll, säger Olof Larsson.

Asylregler utreds för att införas på miniminivå

Tomas Tobé intygar dock att Moderaterna inte är EU-skeptiker, utan tvärtom vill se mer EU-samarbete inom exempelvis brottsbekämpning, migration och klimat.

– Det är klart att det kommer att komma initiativ framöver där det inte finns några som helst problem med att fullt ut implementera.

Varför överhuvudtaget formulera er då som ni gör i förslaget där ni säger att man generellt ska implementera på miniminivå?

– Därför att vi tycker att det är en viktig diskussion som vi behöver ta i ökad utsträckning, svarar Tobé.

– Jag har svårt att se att allt i framtiden kommer att implementeras på miniminivå men jag tycker att vi i ökad utsträckning bör överväga det. Det är det som är min poäng.

EU-ministern Jessika Roswall ser inte heller att den proposition M-stämman ska rösta om kan leda till att alla EU-direktiv i framtiden kommer att implementeras på miniminivå.

”Det är förstås inte alltid det går att implementera EU-direktiv på rättslig miniminivå i Sverige. I vissa fall har vi dock sett skäl till att utreda förutsättningarna för det, som regelverket för asyl och asylförfaranden som nu ses över för att anpassas till EU:s miniminivå”, skriver hon.

Forrige artikel Andersson (S): Ser inget egenvärde i att öka statsskulden Andersson (S): Ser inget egenvärde i att öka statsskulden Næste artikel SD pressar regeringen om amorteringskrav SD pressar regeringen om amorteringskrav
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.