SD pressar regeringen om amorteringskrav

Sverigedemokraterna går fram med ett eget förslag om att direkt slopa det andra amorteringskravet, trots att frågan just nu utreds. ”Detta är det vi har landat i när vi har tittat på det själv”, säger Oscar Sjöstedt (SD).

Regeringen har tillsatt en utredning om att se över amorteringskraven för att se hur de kan utformas annorlunda. Men Sverigedemokraterna vill istället att det andra amorteringskravet, som infördes 2018, avskaffas på en gång. Det förslaget lägger de fram i en gemensam kommittémotion.  

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt säger att det utökade kravet kom till alltför snabbt inpå det första, som infördes 2010, och att man borde avvaktat betydligt längre innan man gick vidare med ett ytterligare. 

– Det gick väldigt fort i stället. Vi tycker det är olyckligt för det slår undan benen för människor som hamnar i kläm på olika sätt, säger Oscar Sjöstedt (SD) till Altinget. 

Sverigedemokraterna menar att det utökade amorteringskravet, som innebär att låntagare som tar nya lån som överstiger 4,5 gånger bruttoårsinkomsten måste amortera en procentenhet extra per år, ska tas bort tills det konstaterats att det är utformat på ett ändamålsenligt sätt. 

Hur ser ni på eventuella effekter av att ta bort det andra amorteringskravet nu, bör man inte genomföra en analys av det innan man tar bort det?

– Nej, snarare skulle det behövts en analys innan man ens införde det. Det tycker vi inte att man gjorde på ett bra sätt. 

Hur ser du ändå på effekterna av att göra detta nu på en gång utan en ny analys?

– Det där är alltid en balansgång, det går alltid att argumentera åt olika håll så klart. Det är olika behov som står emot varandra. Men detta är det vi har landat i när vi har tittat på det själva.

Utredning pågår

Den utredning som regeringen tillsatt ska se över både bolånetaket och de båda amorteringskraven och presentera sitt betänkande i oktober nästa år. Oscar Sjöstedt menar att det inte hindrar Sverigedemokraterna från att gå vidare med egna förslag. 

– Vi har vår linje ganska klar för oss. Sen ska det bli jätteintressant att ta del av den utredningen ändå så klart. Men det är inget som skulle hindra att vi inte lägger motioner i den riktning som vår politik är, säger han. 

Sjöstedt säger att Sverigedemokraterna har en dialog med finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) om frågan men att han inte vill gå in på detaljerna om vad dialogen innefattar. 

När man läser motionen är det ju ändå tydligt att ni vill något annat här än regeringen om ni hade fått välja?

– Ja, det är klart. Vi skulle vilja ha igenom vår politik, ja.

Wykman (M) inga åsikter

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) säger till Altinget att han inte har några åsikter om att Sverigedemokraterna lägger en egen motion om att ta bort ett av amorteringskraven. 

– Jag har ingen annan uppfattning än det som är regeringens arbete i den frågan, säger han.

Från regeringens sida har man, förutom att tillsätta utredningen, också gett Finansinspektionen i uppdrag att se över hur de möjligheterna som finns till att få undantag från amortering fungerar. 

– Det är självklart att vi i Sverige ska ha en amorteringskultur, det är viktigt att man amorterar på sina lån. Det ger stabilitet för hushållen, det ger stabilitet för samhället. Sen exakt hur de reglerna ska utformas, det har vi nu en utredning som ska komma med förslag kring, säger Niklas Wykman (M).

{{toplink}}

Forrige artikel M-förslag: Sverige ska implementera EU-lagar på miniminivå M-förslag: Sverige ska implementera EU-lagar på miniminivå Næste artikel Gröna åtgärder borta från EU:s arbetsprogram: ”EU-kommissionen sviker sina egna löften” Gröna åtgärder borta från EU:s arbetsprogram: ”EU-kommissionen sviker sina egna löften”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.