M lägger fram ny skolpolitik: Vill se återbetalning av skolpeng

När Moderaterna presenterar sin nya politik inför höstens stämma är några av de nya förslagen återkrav av skolpengen för de skolor som inte sköter sig och fristående lärar- och rektorsutbildningar.

Moderaterna lägger fram 123 nya förslag för en ny skolpolitik som partiet ska besluta om på stämman i Umeå den 19-22 oktober.

Therez Almerfors (M), vice ordförande i kommunalstyrelsen i Uppsala, har lett arbetsgruppen som bestått av närmare 30 moderata företrädare. 

– Vi utgick ifrån vad som är skolans problem. Och då var det utifrån trygghet och studiero, kunskap och kvalitet, samt skolans styrning, säger hon till Altinget. 

Nationellt frånvaroregister

Ett av förslagen är att införa ett nationellt frånvaroregister för elever i grundskolan. Enligt Therez Almerfors ska det göra det lättare att fånga upp hemmasittare, få en bild över hur många elever det rör sig om och ge en nationell bild av vilka insatser som ger effekt.

– Vi vill verkligen säkerställa ett evidensbaserat arbetssätt så att inte varje kommun ska sitta och göra jobbet själva. Vi vill kunna samla det för att se hur kan man säkerställa att vi verkligen hjälper och stödjer våra elever så att de ska kunna tillgodogöra sig kunskapen i skolan.

– Det kan inte varje kommun göra på egen hand, ser vi i dag. Därför behöver vi kunna ha en nationell sammanställning, säger hon. 

Fristående lärarutbildningar

Det finns också en hel del förslag som syftar till att stärka lärarutbildningens attraktivitet och kvalitet. En av dessa är att tillåta fristående lärarutbildningar. 

– Vi tror på att konkurrens kan skapa kvalitet. Det är viktigt för oss att vi ska få ut de absolut bästa lärarna som ska ge alla våra barn och unga en bra undervisning, säger Therez Almerfors. 

Hon ser också ett behov av fristående rektorsutbildningar. 

– Vi behöver fler möjligheter för rektorer. Många rektorer lämnar efter ett par år för att det är för stora utmaningar med ekonomi och ledarskap. För oss är inte det primära vem det är som ger utbildningen, utan att utbildningen ska vara av hög kvalitet, säger Almerfors. 

Ett annat förslag är att höja antagningskraven för utbildningarna. 

– Genomströmningen på lärarutbildningen i dag är ett jätteproblem. Vi behöver också begränsa antagningen och höja antagningskraven så utbildningen kan satsa på att den som kommer in på lärarutbildningen också genomför den.

Nytt ställningstagande om skolpengen

Partiet lägger också fram ett antal förslag om skolans styrning. Bland annat vill man gå hårdare mot skolor som missbrukar systemet. Två av förslagen är att införa ett regelverk för återbetalning av skolpengen samt införa en sanktionstrappa med tydliga konsekvenser för missbruk av skolpengen. 

– Vi ser att man verkligen behöver se över finansieringen för skolan, säger Therez Almerfors och fortsätter: 

– En av utmaningarna är utbudsansvaret som är kommunens, den driver ju upp skolpengen för både kommunala och fristående skolor. Vi har diskuterat om inte också utbudsansvaret skulle kunna omfatta fristående aktörer.

Hur ser ni på att kommunerna skulle få en större kompensation? 

– Det var faktiskt en av de sakerna som vi skickade med till partiledningen när vi lade in rapporten. Vi behöver verkligen se över hela finansieringsmodellen för skolan. Vi hoppas att partiet också kommer att jobba vidare med de här frågorna, det har vi skickat med som rekommendation.

{{toplink}}

Forrige artikel Polisen föreslås få göra husrannsakan utan brottsmisstanke Polisen föreslås få göra husrannsakan utan brottsmisstanke Næste artikel Känsliga valfrågan inte löst till 2026 – trots Tidöuppgörelse Känsliga valfrågan inte löst till 2026 – trots Tidöuppgörelse
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.