M-ledamot gick emot partilinjen – förlorar utskottsplats

Den moderata riksdagsledamoten Ellen Juntti röstade mot partilinjen i omröstningen om könstillhörighetslagen i våras. Nu förlorar hon sin plats i civilutskottet. ”Jag ångrar mig inte”, skriver hon i ett inlägg på sociala medier.

När den nya könstillhörighetslagen klubbades av riksdagen i april valde två riksdagsledamöter att trotsa partilinjen och rösta nej till lagen. Socialdemokraten Patrik Björck fick strax därefter lämna sin plats i skatteutskottet.

Moderaternas Ellen Juntti har däremot fortsatt sitt arbete i civilutskottet. Partiets gruppledare Mattias Karlsson har tidigare sagt till Dagens Nyheter att han ska prata med Juntti och fundera på eventuella konsekvenser.

På måndagen stod det klart att hon förlorar sin utskottsplats.

”Att bryta mot riksdagsgruppens arbetsordning och gå emot den gemensamma politiska hållningen kan få konsekvenser, vilket det nu har fått för ledamoten i fråga. Det handlar alltså inte om en avvikande uppfattning i sakfrågan utan om att ledamoten inte följt de gemensamma regler riksdagsgruppen har”, säger Karlsson i en skriftlig kommentar till Altinget. 

Ellen Juntti kommenterar beslutet på X.

”Som bestraffning för att jag röstade nej till byte av juridisk kön för 16-åringar, lämnar jag civilutskottet. Ibland måste man ta beslut även när man inser att det ger negativa konsekvenser. Men jag ångrar mig inte!”, skriver hon.

Lagförslaget splittrade partierna

Den nya könstillhörighetslagen ledde till en omfattande diskussion, även internt i flera partier. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot lagen. Socialdemokraterna röstade ja, men S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll gick offentligt ut och motsatte sig lagändringarna. När omröstningen väl skedde befann hon sig däremot på resande fot.

I Moderaterna upprörde ett uttalande från statsminister Ulf Kristersson riksdagsgruppen och partiet kallade till flera krismöten inför omröstningen. Partiet valde till slut att rösta ja till förslaget, ett beslut som Ellen Juntti inte följde.

– Jag kan bara inte rösta för att 16-åringar ska få byta sitt juridiska kön. Jag tycker det är fel. Det är för ungt, sade hon till SVT.

Ellen Juntti, som varit riksdagsledamot sedan 2010, är fortfarande suppleant i justitieutskottet.

 {{toplink}}

Forrige artikel Han går från Sveriges Lärare till friskolorna Næste artikel 17-åring blir museichef i sommar 17-åring blir museichef i sommar
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.