M vill ersätta arvsfonden med en fond för framtidsforskning

Moderaterna vill lägga ner Allmänna arvsfonden. ”Efter Riksrevisionens omfattande kritik så tycker vi att Allmänna arvsfonden har spelat ut sin roll. Vi vill i stället se en framtidsforskningsfond”, säger Josefin Malmqvist till Altinget.

Josefin Malmqvist är gruppledare för Moderaterna i Utbildningsutskottet.

– Arvsfonden har tillgångar på över 12 miljarder kronor och vi vill se ett bredare anslag, där pengarna används till forskning om tillväxt och sammanhållning, säger hon till Altinget.

Vårdmetoder och konkurrenskraft

Framtidsforskningsfondens fokus skulle ligga på Sveriges tillväxt och sammanhållning. Det innefattar även stöd till civilsamhället, där Malmqvist nämner brottsoffer och kvinnojourer.

– Däremot behöver mycket tas bort, där oseriösa aktörer i dag får hundratals miljoner kronor. Sveriges tillväxt och sammanhållning skulle exempelvis kunna innebära forskning i trygga vårdmetoder inom äldreomsorgen, företags konkurrenskraft eller infrastrukturforskning. Det vi ser är en framtidsinvestering, säger Josefin Malmqvist.

{{toplink}}

Hade man inte i stället kunnat ge Allmänna arvsfonden bättre förutsättningar för att göra kontroller? De har i dag inte juridiska möjligheter att göra de körningar mot olika register som Riksrevisionen gjorde.

– Det blir en del av arbetet med att utforma den nya fonden. Vi ser det som att Allmänna arvsfonden har spelat ut sin roll, säger Josefin Malmqvist.

– Vi ser en avsnävning för civilsamhället när det gäller inriktning och prioritering. Fokus ska ligga på forskningen, framtiden och tillväxten. Det finns föreningsaktörer som fortfarande skulle kunna få del av medlen, inte minst brottsoffer. Men det innebär en förändrad inriktning för fonden framöver.

{{toplink}}

Aktörer som Bris, Friends och Självmordslinjen, hade kanske inte funnits utan pengarna från Allmänna arvsfonden?

– Seriösa aktörer som Bris och Friends ska fortsatt kunna få del av medlen. Men det har gått pengar till organiserad brottslighet och extremism, så vi behöver en översyn av vem som får pengar. Vi tänker oss en hårdare prioritering i riktning mot seriösa aktörer.

Var och när lägger ni det här förslaget?

– Först och främst kommer vi att söka stöd för förslaget hos våra samarbetspartier. Sedan får vi se hur vi går vidare, säger Josefin Malmqvist.

Forrige artikel Nattmangling väntar i EU-förhandlingarna om hälsodata Nattmangling väntar i EU-förhandlingarna om hälsodata Næste artikel Tidö hann inte snacka – företagsansvarslag passerade ändå Tidö hann inte snacka – företagsansvarslag passerade ändå
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.