Nattmangling väntar i EU-förhandlingarna om hälsodata

I kväll avgörs det om det kommer att bli något beslut om det europeiska hälsodataområdet före EU-valet. ”Det är sista möjliga datum för att nå en deal”, säger en källa med insyn i förhandlingarna till Altinget.

Trepartsförhandlingarna om det europeiska hälsodata-området, EHDS, har pågått sedan före jul och nu börjar det bli bråttom om parlamentet ska kunna ta beslut under den här mandatperioden. I kväll kommer ytterligare ett förhandlingstillfälle att äga rum. Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle förhandlingarna ha varit klara den 7 mars.

– Om de kommer överens nu på torsdag eller natten till fredag, då kan man rösta om överenskommelsen på sista plenarsessionen i Strasbourg i april, uppger en källa till Altinget.{{toplink}}

När parlamentet presenterade sin ståndpunkt inför förhandlingarna i december pekades tidsplanen för implementeringen och medlemsstaternas möjligheter att välja bort att dela vissa datamängder ut som möjliga stötestenar. Europaparlamentet ståndpunkt är att patienter ska ha rätt att säga nej även till sekundäranvändning, opt-out.

Datalagring

Att det är en av de frågor som återstår att komma överens om bekräftas av socialdepartementet.

”Det finns flera större frågor i förhandlingarna. En sådan fråga är rätten till opt-out, det vill säga rätten för personer att motsätta sig att sin hälsodata delas för sekundäranvändning, för till exempel forskning och olika innovationsprojekt. I denna fråga vill parlamentet se en harmonisering av rätten för personer, det vill säga att samma regler ska gälla inom hela EU, medan rådet istället vill se viss flexibilitet", skriver Simon Hoff, pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed i ett mejl till Altinget.

Andra frågor som återstår är enligt uppgift till Altinget datalagring utanför EU och hur länge parallella system i medlemsstaterna får finnas kvar.

Nästa mandatperiod

EPP-ledamoten Tomislav Sokol, en av två huvudansvariga för parlamentets ståndpunkt, vill inte bli intervjuad i nuläget om vilka frågor som gjort att förhandlingarna inte är klara än.

”I det här läget, med känsliga förhandlingar med rådet och en ny trilog, så vill han inte kommentera, eftersom det kan riskera att skada förhandlingarna”, meddelar hans stab till Altinget.

Om kvällens förhandlingar inte går i mål innebär det också att hela frågan om EHDS får skjutas fram tills en ny kommission är på plats under nästa mandatperiod.{{toplink}}

Forrige artikel Trendbrott: Andelen elever på yrkesprogrammen ökar Trendbrott: Andelen elever på yrkesprogrammen ökar Næste artikel M vill ersätta arvsfonden med en fond för framtidsforskning M vill ersätta arvsfonden med en fond för framtidsforskning
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.