E-hälsomyndigheten blir knutpunkt för hälsodata

E-hälsomyndigheten ska vara nationell kontaktpunkt för arbetet med det europeiska hälsodataområdet. Det framgår av myndighetens regleringsbrev. 

i mitten av december klubbade EU-parlamentet sitt förslag inför trepartsförhandlingarna om den Europeiska hälsodataförordningen, EHDS. 

Tidsplanen för implementeringen och medlemsstaternas möjligheter att välja bort att dela vissa datamängder är två av de punkter som pekats ut som möjliga problem i förhandlingarna. {{toplink}}

Redan i somras efterfrågade E-hälsomyndigheten ett beslut om vilken myndighet som ska vara nationellt ansvarig i Sverige för EHDS.

– Enligt förordningen ska data tillgängliggöras genom en punkt i varje land. Det här är ett beslut som regeringen måste fatta och vi har räckt upp handen så klart, sa generaldirektör Gunilla Nordlöf då i en intervju med Altinget

Beslutet återfinns i myndighetens regleringsbrev för 2024. 

”E-hälsomyndigheten ska vara nationell kontaktpunkt för e-hälsa utifrån det arbete som görs på EU-nivå”, skriver regeringen. 

Den 31 oktober ska uppdraget slutredovisas och myndigheten får använda 20 miljoner kronor för arbetet.

”Om förslaget om ny förordning om EHDS beslutas kommer detta att innebära mycket stora möjligheter, men också utmaningar för alla medlemsstater inklusive Sverige. På det internationella området arbetar E-hälsomyndigheten redan med ett antal viktiga frågor, bland annat e-recept och patientöversikter över landsgränser”, skriver mydighetens presstjänst i en kommentar om uppdraget till Altinget.

Forrige artikel Statsvetare om det nya året: ”Pistolen mot tinningen” Statsvetare om det nya året: ”Pistolen mot tinningen” Næste artikel Skolverket varnar: Täta rektorsbyten på tre av tio skolor Skolverket varnar: Täta rektorsbyten på tre av tio skolor
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.