Trendbrott: Andelen elever på yrkesprogrammen ökar

För första gången på tio år ökar andelen elever på yrkesprogrammen, men eleverna väljer inte de utbildningar som krävs utifrån arbetsmarknadens behov. Det visar ny statistik från Skolverket.  

Efter att ha sett en minskning av andelen elever på yrkesprogram mellan 2011 och 2022, kan Skolverket nu rapportera ett trendbrott – för första gången på tio år ökar andelen elever på yrkesprogrammen, samtidigt som andelen elever på högskoleförberedande program minskar.

– Läsåret 2023/2024 är det totalt 38 300 elever som läser första året på
ett yrkesprogram och det är 1 160 fler elever än föregående läsår, säger Christina
Sandström, enhetschef på Skolverket.

Matchar inte arbetsmarknaden

Men eleverna väljer inte utbildningar som leder till jobb. Enligt Skolverket är det framför allt elevantalet på hotell- och turismprogrammet, hantverksprogrammet och försäljning- och serviceprogrammet som har ökat, utbildningar som beräknas behöva minska antalet platser för att möta arbetsmarknadens behov.

För branscher som har ett stort behov av arbetskraft, såsom bygg och anläggning, fordon och transport och vård och omsorg är elevantalet oförändrat eller till och med mindre.

Anders Håkansson är enhetschef på Skolverket. 

– Vi har en diskrepans mellan vad elever faktiskt söker och efterfrågar och vad som behövs utifrån arbetsmarknadens kompetensbehov. Här behöver huvudmännen verkligen tänka till hur man ska både jobba med dimensioneringen, men också hur man ska locka elever att vilja söka utbildningar, säger han till Altinget. 

Nya regler

För de högskoleförberedande programmen är det främst teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet där elevantalet har minskat, medan elevantalet på ekonomiprogrammet ökar. Skolverket beräknar att platserna på ekonomiprogrammet behöver minska, medan platserna på natur- och teknikprogrammen behöver öka. 

– Så som det varit tidigare, är ju att utbildning har dimensionerats väldigt mycket efter elevernas intresse och hur eleverna har sökt. Men från och med höstterminen 2025 ska utbildningarna vara mer anpassade efter arbetsmarknadens behov, säger Anders Håkansson.

Forrige artikel Lista: Så mycket tjänar facktopparna Lista: Så mycket tjänar facktopparna Næste artikel Nattmangling väntar i EU-förhandlingarna om hälsodata Nattmangling väntar i EU-förhandlingarna om hälsodata
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.