Madeleine Liljegren lämnar ordförandeskapet i Sylf i förtid

I maj förra året omvaldes Madeleine Liljegren för en andra period som ordförande för Sveriges yngre läkares förening (Sylf). Nu avgår hon i förtid, knappt ett år in på den tänkta tvåårsperioden. 

”Det känns rätt att sluta, även om jag gör det med sorg i hjärtat”, säger Madeleine Liljegren till Läkartidningen och anger en växande familj samt viljan att avsluta sin ST i psykiatri som skäl till beslutet att lämna posten i förtid. 

Bland viktiga segrar under tiden som ordförande nämner Liljegren satsningen på AT-tjänster som Sveriges Kommuner och regioner (SKR) enades om med regeringen förra året. 

– Det var helt unikt. Regeringen har aldrig lagt sig i den här frågan tidigare, säger hon och konstaterar att frågan är en surdeg som legat i decennier. 

Fem mål kvarstår till efterträdaren

När Liljegren intervjuades av Altinget i samband med sitt omval berättade hon bland annat om Sylfs långsiktiga femårsstrategi, bestående av bland annat fem mål som man vill ska vara uppfyllda till 2026:

  1. Rimliga underläkarlöner
  2. Kortast möjliga väg till specialist
  3. Fler läkare som chefer och ledare
  4. Att utbilda och utveckla ska löna sig
  5. En stark röst för underläkarkåren

– Vi har en ny, långsiktig strategi på plats. Förra strategin var på två år men den här är på fem år. Jag tror det är jättebra för våra medlemmar och för organisationen. Sen gäller det att inte tappa inspirationen utan fortsätta jobba mot målen, sade hon då. 

De målen kvarstår att arbeta vidare med för efterträdaren, som i Läkartidningen får rådet av Liljegren att ”prioritera, få ihop laget och arbeta mot ett fåtal mål i stället för att springa runt och släcka bränder".

Inte minst punkt ett på listan över mål att arbeta med långsiktigt lyfter hon fram som central, som svar på frågan om vad som är viktigast framöver. 

– Lönefrågan, helt klart. Den är extremt viktig. Jag satt så sent som i dag och pratade med en kollega om reallönesänkningarna i underläkargruppen. Det är svårt att få upp sin lön och förhandlingar uteblir i princip, säger hon. 

 

Forrige artikel Parasport Sverige får ny generalsekreterare Næste artikel Tidigare JK vill engagera sig för klimatet Tidigare JK vill engagera sig för klimatet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.