Mer pengar till skydd av värdefulla skogar oroar LRF

Regeringen skjuter till mer pengar i budgeten som ska användas till formellt skydd av värdefulla skogar som bygger på markägarens frivillighet. Men LRF Skogsägarnas ordförande Paul Christensson efterlyser ett svar på hur regeringen ska säkerställa frivilligheten.

En halv miljard extra per år under de kommande åren för skydd av värdefull natur. Det utlovar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhatari (L).

– Genom satsningen på 500 miljoner kronor de kommande tre åren skyddar vi värdefull natur och betalar ersättning till de markägare som myndigheterna har träffat frivillig överenskommelse med, säger hon i ett pressmeddelande.

Nyheten om anslagsökningen tas inte emot med enbart klang och jubelsång från LRF Skogsägarna, trots att många skogsägare i dag får vänta länge på att få ut ersättningen vid reservatsbildning. 

Är ni inte nöjda över att regeringen höjer anslaget?

– Det är tudelat. Vi välkomnade höjningen, men ställde samtidigt frågan hur man säkerställer att det är frivilligt? Än i denna dag har vi inte fått ett svar på det, trots att det finns ett riksdagsbeslut på det. Myndigheternas arbetssätt är djupt impregnerade av den gamla modellen, säger LRF Skogsägarnas ordförande Paul Christensson till Altinget.

Christensson anser att det i dag är svårt att veta vilka reservatsbildningar som är frivilliga och i vilka fall som markägaren helt enkelt ser det som utsiktslöst att ta strid mot staten.

– Vi vet ju att de säger att den absoluta merparten inte går till domstol, problemet är att med den här modellen har markägaren inte någon reell makt att säga nej, ingen makt att säga nej tack, säger han.

SD har fått backa

När regeringen förra året minskade anslaget till skydd av värdefull natur från 1,7 till 1,2 miljarder välkomnades det av SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen som också kallade miljöbudgeten för ”lite mer nykter”.

– Det är saker som vi välkomnar, att den här miljardrullningen på nya reservat bromsas, sade han då till Altinget.

Angående att regeringen nu väljer att i stort sett återställa anslaget skriver han i en kommentar till Altinget "Givet att pengarna enbart bidrar till frivilligt skydd har vi sagt att detta är ok, men det blir en fråga att följa under året." Martin Kinnunen vill inte definiera hur markägares frivillighet ska definieras, men att det inte är önskvärt att markägare ingår avtal av rädsla för tvång.

Inget svar om frivilligheten

Altinget har även frågat efter en definition av frivillighet från Romina Pourmokhtaris stab, men enbart fått svaret att Naturvårdsverket prioriterar vilken skog som är mest skyddsvärd. Axel Nordberg, politiskt sakkunnig hos Pourmokhtari, skriver på X (tidigare Twitter) att anslagsökningen inte kommer att öronmärkas utan är en förstärkning av det ordinarie anslaget.

Forrige artikel Hela listan: EU-förslagen som väntas under året Hela listan: EU-förslagen som väntas under året Næste artikel Fritzon hoppas avfallsförslag lyfter i EU-valet – ”Viktig fråga för väljarna” Fritzon hoppas avfallsförslag lyfter i EU-valet – ”Viktig fråga för väljarna”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.