Miljömålsrådet får förlängt och utvidgas

Sametinget erbjuds en plats i det myndighetssamarbete som ska intensifiera arbetet på alla nivåer i samhället för att nå Sveriges miljömål. Landshövdingen Göran Enander får också förlängt ordförandeuppdrag.

Miljömålsrådet, vars senaste förslag precis remitterats, får ett förlängt uppdrag av regeringen att under de kommande fyra åren fortsätta med myndighetsgemensamma arbetet. Det beslutade regeringen vid torsdagens sammanträde

Sametinget, som under nuvarande mandatperiod leds av ordförande Håkan Jonsson, får efter regeringens beslut möjlighet att utse en representant i rådet, med motivationen att ”Sametinget har ansvar för frågor som är viktiga i arbetet för att nå miljömålen, inte minst miljökvalitetsmålet Storslagen fjällmiljö.”

Sametinget och Naturvårdsverket föreslog redan 2018 att myndigheten skulle ta plats i rådet, bland annat mot bakgrund att de skulle kunna förstärka arbetet med att leva upp till de biologiska mångfaldsrelaterade målen.

Nuvarande ordförande Göran Enander, landshövding i Uppsala län och tidigare statssekreterare på miljö- och energidepartementet, får förlängt uppdrag, samtidigt som Per Bill, tidigare Moderaternas kulturpolitiska talesperson och numera landshövding i Gävleborgs län, utses till representant för länsstyrelserna i rådet.

Forrige artikel Nytt språkrör i Grön ungdom Nytt språkrör i Grön ungdom Næste artikel Nya ambassadörer i Indien och Azerbajdzjan
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.