Miljöpartiets gruppledare lämnar riksdagen

AVHOPP. Med Jonas Eriksson försvinner den MP-ledamot som suttit längst i riksdagen. Ingen av dem som är kvar i partiets riksdagsgrupp har mer än fem års riksdagserfarenhet.

Den 3 november stämplade en av veteranerna i Miljöpartiets riksdagsgrupp ut från riksdagen. Det rör sig om Jonas Eriksson, som varit en av partiets gruppledare sedan år 2014. 

Sedan han kom in i riksdagen år 2010 har han, förutom att vara gruppledare, också varit vice ordförande i näringsutskottet och ordförande i EU-nämnden. Det senaste utskottet han satt i var konstitutionsutskottet. Han ersätts av Camilla Hansén som tidigare varit ersättare i riksdagen några månader under år 2016.

Planerat avhopp

En av anledningarna till att han lämnar riksdagen är Miljöpartiets rotationsprincip som gör att man får sitta max tre mandatperioder i följd. Vilket gör att han inte skulle kunna bli omvald i valet år 2022.

– Jag var inställd redan från början på att jag tänkte lämna innan nästa val för att ge en annan person möjlighet att bedriva valrörelse och bygga upp en plattform, säger Jonas Eriksson till Altinget.

Läs också: Så har MP byggt sitt riksdagslag

Men avhoppet har också att göra med att han vill vara med familjen, tänka på hälsan samt att han ville lämna när partiet inte befann sig i någon kris.  

– Vi har bildat regering, riksdagsgruppen har formats under drygt ett år, familjen är jätteglad att jag är hemma och jag känner att det faktiskt tagit på min hälsa att vara riksdagsledamot och gruppledare så här länge. Nu föll alla de här bitarna på plats, lite tidigare än vad jag själv kanske kände för något år sedan, säger han.

Efterträdare

Vem som kommer att efterträda Jonas Eriksson som gruppledare blir klart inom kort.

– Jag tror att det är tänkt att det ska bli klart här vid månadsskiftet. Vi var ju två så Janine (Alm Ericson reds anm.) har ju varit gruppledare och hon upprätthåller den positionen ensam nu tills riksdagsgruppen valt en ny kollega till henne, säger Eriksson. 

Många nya

Jonas Eriksson blir den tredje miljöpartisten att lämna riksdagen efter valet år 2018. I september slutade Alice Bah Kuhnke för att bli europaparlamentariker och Gustav Fridolin för att istället jobba som lärare.

I och med Jonas Erikssons avhopp försvinner den sista MP-ledamoten som blev invald före år 2014. I partiets riksdagsgrupp har mer än hälften (9 av 16) blivit riksdagsledamöter först den här mandatperioden. Och bland de övriga sju är det bara tre som har suttit i riksdagen hela tiden sedan valet år 2014. Det är Janine Alm Ericson, Rasmus Ling och Emma Hult

Förlorad erfarenhet

Jonas Eriksson medger att det kommer att ställa krav på dem som är kvar nu när han lämnar.  

– Det är en väldigt engagerad grupp vi har men det är klart att man tappar lite historia och erfarenhet när det är så pass många nya. De kommer att få jobba lite hårdare. 

Samtidigt var det också en av anledningarna till att han varit kvar så länge, berättar han:

– Jag tycker att det är bra med en balans mellan erfarna och nya. Det var också ett av de tyngre argumenten till att jag valde att kandidera det senaste valet. Jag såg att det var få riksdagsledamöter som suttit mer än en mandatperiod, säger Jonas Eriksson och tillägger:

– Det var faktiskt ett av mina mål att försöka föra med både tiden från opposition och första tiden i regeringen in i den här nya gruppen. Ett års medverkande i den här gruppen var väl ett minimum.

Plugg

Exakt vad han ska göra framöver vet han inte än. Men han är lärarutbildad och studerar för att kunna få en lärarlegitimation (ett krav som införts under hans tid i riksdagen).

– Nu sitter jag med näsan över böckerna och pluggar för att bredda min lärarkompetens.

När han ser tillbaka på sina nio år som riksdagsledamot är han nöjd med vad han fått uträttat. Som ett exempel nämner han handelspolitiken.  

– Jag tog en intern strid för en förändrad syn på den internationella handelspolitiken och pekade på möjligheterna med den internationella handeln. Där det tidigare har varit väldigt mycket fokus på negativa aspekter av frihandel, säger han.

Kommer ditt politiska engagemang att fortsätta? 

– Just nu tar jag en paus men jag kommer fortfarande att vara medlem i partiet. Sen får vi se vad jag mer långsiktigt jobbar med. Men jag tror att det är bra att få en liten självdistans till det jag hållit på med för att sen kunna gå in med nya krafter i nya projekt.

Forrige artikel Gd ska utreda statens it-arbete Gd ska utreda statens it-arbete Næste artikel EU-länderna och Europaparlamentet överens om nästa års budget EU-länderna och Europaparlamentet överens om nästa års budget
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.