Minister raderade sms till företagsledare – KU-anmäls

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har sagt i en intervju med affärstidningen Dagens industri att hon ofta har kontakt via sms med vd:ar för storbolag. Men sms:en går inte att ta del av, eftersom hon har raderat dem. Vänsterpartiet KU-anmäler nu ministern.

”Jag har ofta sms-kontakt med vd:ar för storföretag”. Det sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i en intervju med Dagens industris veckobilaga DI Weekend i november.

Men när tidningen Aktuell Hållbarhet begär ut sms-konversationerna finns ingenting att lämna ut, eftersom sms:en är raderade. 

– Alla statsråd raderar sina sms frekvent, säger Romina Pourmokhtari till Aktuell Hållbarhet.

Enligt journalisten och författaren Nils Funcke, expert på offentlighetslagstiftning, är det omöjligt att veta om statsrådets agerande är korrekt.

– Kruxet är att du i princip aldrig kan få reda på vad sms:en innehöll eftersom de nu är raderade, säger han till tidningen.

Det vill säga att skulle sms:en beröra något som är kopplat till ministerns uppdrag, så ska sms:en betraktas som offentlig handling och raderas de så försvåras allmänhetens insyn. Men är de av ringa betydelse eller inte rör någon politisk fråga, då kan de raderas utan att det bryter mot offentlighetsprincipen.

Vänsterpartiet KU-anmäler nu ministern för de raderade sms:en, rapporterar Ekot.

– Att på det här sättet tumma på offentlighetsprincipen är oacceptabelt, säger Kajsa Fredholm till Ekot.

Forrige artikel Sjukskrivs på heltid efter tungt besked Næste artikel Få lämnar Kustbevakningen Få lämnar Kustbevakningen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.