Ministern: ”Äldre ska inte vara i kommunarrest”

Att säkra rörelsefriheten för äldre som behöver hemtjänst i sommarboendet är prioriterat. Det säger äldreminister Anna Tenje. ”Som äldre ska man inte hamna i kommunarrest”, säger hon till Altinget.

Under tisdagen träffade äldreministern både Sveriges Kommuner och Regioner och representanter från Haninge kommun och Sotenäs kommun för att prata om hemtjänst i sommarbostäder.

Kommuner med många sommarboende äldre har länge pekat på en skevhet mellan kostnader och ersättningsnivå, liksom att det kan bli arbetsmiljöproblem när hemtjänsten ska utföras i enklare bostäder.{{toplink}}

Rätten till hemtjänst regleras i socialtjänstlagen. Flera kommuner har lyft frågan om att kunna neka hemtjänst till sommarboende, men Anna Tenje säger till Altinget att hon värnar de äldres rätt att kunna vistas i sommarstugan.  

– Det är en betydande del av både 30-, 40- och 50-talisterna som är friska och kanske har några olika insatser, då tycker jag det är viktigt att den rörelsefriheten finns kvar. Men i takt med att fler blir äldre och kompetensförsörjningen är så tuff så behöver vi se till att vi får ett hållbart system.

SKR vill ha en utredning för att ändra lagen och Anna Tenje öppnar också för att på sikt se över regelverket för ersättningen mellan kommunerna.

– Jag tror att det först och främst är viktigt att vi får en tydlig bild av hur situationen ser ut. Men sedan tror jag också att det är nödvändigt att titta vidare på avgiftsmodellen.

Forrige artikel Samhalls vd om kritiken: ”Håller till stor del med” Samhalls vd om kritiken: ”Håller till stor del med” Næste artikel De danska juridikexperternas bedömning av Danmarks koranförslag De danska juridikexperternas bedömning av Danmarks koranförslag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.