Ministern: Äldreomsorgslag kräver mer utredning

Äldreminister Anna Tenje (M) vill gå vidare med att utreda kommunala läkare. ”Det viktiga är att stärka den medicinska kompetensen. Vem som anställer vem och vad och hur man avtalar, det ska vi gå vidare med”, säger hon i en intervju med Altinget.

Anna Tenje har bytt hatt och arbetsplats. Den tidigare kommunstyrelseordföranden i Växjö är nu äldre- och socialförsäkringsminister, men det kommunala perspektivet har hon tagit med sig in på departementet.

– Den erfarenheten man bär med sig från det kommunala är i mångt och mycket ovärderlig, just för att man är i allt väsentligt mycket närmare brukarna. Man får en tydligare bild av hur saker och ting de facto fungerar i praktiken, men också hur det kan fungera olika på olika ställen. Den ödmjukheten är väldigt viktig att ha med sig in. Ett förslag är inte alltid en lösning för alla, säger hon till Altinget.

Att det fungerar olika lyftes av Coronakommissionen i deras första delrapport. Vad tar du med dig från den?

– Att man väljer att gå olika vägar, det är det kommunala självstyret som jag har ofantligt stor respekt för, men också att man inte har lika förutsättningar. Man behöver inte göra på samma sätt, men förutsättningarna att göra rätt, det är statens uppgift.

En ny äldreomsorgslag

I somras lämnades utredningen om en ny äldreomsorgslag över till regeringen. Utredningen fick kritik i remissvaren, där flera kommuner ifrågasatte om en lag verkligen behövs. Anna Tenje säger att regeringen vill gå vidare med kommunala läkare, men att det behövs ytterligare utredning.

– När jag hade min andra hatt på mig var jag en stark förespråkare av detta och vi har med det i Tidöavtalet. Det viktiga är att stärka den medicinska kompetensen. Givet att det inte ser likadant ut i alla regioner så ser det definitivt inte likadant ut i alla kommuner och här behöver vi stärka likvärdigheten.

Många utredningar på gång

Vilken typ av utredning som ska göras är en förhandlingsfråga i regeringskansliet, säger Anna Tenje.

– Det är många utredningar som behöver tillsättas och man kan inte göra allt på en gång. Men avtalet stipulerar att vi ska titta vidare på det och vi tar utgångspunkt i det arbete som gjorts.

Det betyder att det behövs någonting mer?

– Ja, det tror jag. Vi behöver titta närmare på exakt hur man ska göra detta.

{{toplink}}

Forrige artikel Böter ska förhindra läkemedelsbrist Böter ska förhindra läkemedelsbrist Næste artikel Bättre EU-samarbete ska öka antalet utvisningar Bättre EU-samarbete ska öka antalet utvisningar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.