Ministern om S-förslaget: ”Populistiskt”

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) tycker att Socialdemokraternas förslag att pressa bankerna hårdare genom att stärka den statliga banken SBAB är alltför kortsiktigt. ”Att vara populistisk kring enskilda kvartal eller enskilda år, det tycker jag inte bidrar till att svenska hushåll får det bättre”, säger han till Altinget. 

De fyra storbankerna gjorde tillsammans storvinst med ett resultat på 180 miljarder kronor 2023 samtidigt som hushållen har det tufft, inte minst med ökade kostnader för bolån. Socialdemokraterna har gått ut med hård kritik mot regeringen som de tycker borde göra mer för att pressa bankerna.

Tidigare har S föreslagit sänkta avkastningskrav på SBAB och en tillfällig skatt på övervinsterna från bankernas räntenetton införs, som ett sätt att skruva åt konkurrensen och pressa övriga banker på marknaden. 

I förra veckan presenterade S även ett förslag för att stärka SBAB:s möjligheter att generera vinst genom att de ska kunna erbjuda löne- och transaktionskonton till sina kunder.

– SBAB skulle få helt andra muskler att pressa villkoren på bolånemarknaden, sade ekonomiskpolitiska talespersonen Mikael Damberg (S) till Altinget då. 

Wykman (M) vill se långsiktighet

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) är dock inte imponerad av förslaget.

– Det är inte så vi sköter bankreglering i Sverige. Utan det sker ju på andra sätt, säger han.

Han poängterar vikten av konkurrens på bankmarknaden, men säger att utgångspunkten måste vara att ta tillvara skattebetalarnas pengar och se till att hushållen i Sverige har goda villkor. Det menar han kräver betydligt mer långsiktighet.

– Att utforma hela sin politik utifrån ett år eller ett kvartal, det är inte ett riktigt seriöst sätt att närma sig frågeställningen på, utan vi behöver robusta motståndskraftiga banker. Vi ska säkerställa att vi har en konkurrens som ger hushållen de bästa priserna. Att vara populistisk kring enskilda kvartal eller enskilda år, det tycker jag inte bidrar till att svenska hushåll får det bättre, säger Niklas Wykman.

Ränteskillnadsersättning

Även förra året gjorde bankerna stora vinster, totalt 135 miljarder kronor. Vilket då föranledde finansminister Elisabeth Svantesson (M) att kalla till sig storbankerna för dialog. Sedan dess har regeringen också ställt sig positiva till det förslag om ändrade regler för bolånetagare som löser bundna lån i förtid, den så kallade ränteskillnadsersättningen, som ett sätt att stärka konkurrensen.

– Det pågår ju ett brett arbete med att stärka konkurrenssituationen på bankmarknaden, säger Wykman.

Utöver det arbetar Finansinspektionen med att göra det enklare att, som kund, få ut ett amorteringsunderlag från banken. 

– Det är ytterligare ett sätt att skärpa konkurrensen på banksektorn och göra det svårare att hålla kvar kunder på ett sätt som motverkar konkurrens. Det pågår ett sådant arbete och det är en del av det, säger Niklas Wykman.

Beslutskedja: En rättvis ränteskillnadsersättning som minskar hindren mot längre räntebindningstider

10/10
2023
19/10
2023
26/1
2024
13/2
2024

,

Forrige artikel Stålindustrins valutspel: Ta bort energimål i EU Stålindustrins valutspel: Ta bort energimål i EU Næste artikel Nissinen petades från SD-toppen: ”Tråkigt” Nissinen petades från SD-toppen: ”Tråkigt”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.