Moderaterna ratar L:s förskoleförslag: Ger ingen effekt

Liberalerna öppnar för att införa ett maxantal för barngrupperna i förskolan, och hoppas få med sig Tidöpartierna. Men Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Josefin Malmqvist menar att förslaget ”riskerar att bara leda till en omorganisering” som inte ger verklig effekt. 

Liberalerna svänger i frågan om att införa ett maxtak för barngrupper i förskolan. Partiet, som tidigare varit emot att reglera barngrupperna, öppnar nu för att lagstifta om en maxgräns och hoppas få med sig Tidöpartierna.

– Vi har sett hur grupperna i den svenska förskolan har växt, det här larmar både förskollärare och föräldrar om, säger L-ledaren Johan Pehrson till Sveriges Radio

Men samarbetspartierna M och SD är båda emot att reglera antalet i barngrupperna. 

– Att lagstifta om maxtak skulle inte ge en verklig effekt, utan riskerar bara leda till en omorganisering. Vi vill istället flytta tillsynen till Skolinspektionen, stärka kvaliteten genom förskolelärarutbildningen och ge medarbetarna bättre förutsättningar genom minskad administration, säger Josefin Malmqvist (M), utbildningspolitisk talesperson, till Altinget. 

{{toplink}}

”Räcker inte”

Fackförbundet Kommunal, som samlar barnskötare, har under flera år drivit frågan. Malin Ragnegård är ordförande.

– Det är såklart positivt att även liberalerna nu tycker att det är viktigt att lagstifta om de här riktlinjerna som Skolverket har. Men sen räcker ju inte det, säger hon till Altinget och fortsätter:  

– Det reglerar ju hur få eller många barn det ska vara på varje avdelning, men säger ingenting om hur mycket personal det ska vara. Samtidigt som man lagstiftar om barngrupperna, så behöver man också se över bemanningen och hur mycket personal det krävs. 

Förbundet vill även se bemanningsriktlinjer, bland annat en lagstiftning om personaltätheten, för att se till att det finns tillräcklig personal.  

– Man kan inte bara minska barngrupperna och inte titta på personaltätheten. Man måste också reglera att det finns tillräckligt personal för de här barnen, säger Malin Ragnegård.

Kommunal vill att det för barn i ålder 1-3 år ska vara högst tre barn per heltidsanställd och högst tolv barn i barngruppen. För barn i ålder 4-5 så ska det vara högst fem barn per heltidsanställd och högst 15 barn i barngruppen.  

Forrige artikel Kraftig minskning av statens sparande Kraftig minskning av statens sparande Næste artikel Grönt ljus för att konfiskera ryska medel – men ingen enighet om gemensamma lån på toppmöte Grönt ljus för att konfiskera ryska medel – men ingen enighet om gemensamma lån på toppmöte
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.