MP-trions plan inför EU-valet: ”Tre av EU:s kärnfrågor”

Klimat, natur och demokrati är MP:s prioriteringar i EU-valet – ett val där parlamentets gröna grupp ser ut att krympa, enligt mätningarna. ”Vi får väl se, men det är en av anledningarna till att jag ställer upp. Det är så viktigt att vi har en stark grön grupp i parlamentet.” säger Isabella Lövin (MP).

ÖREBRO: Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Isabella Lövin. Miljöpartiet har en stark topptrio inför valet till EU-parlamentet. Lövin och Bah Kuhnke är till och med nummer elva och tolv över mest kryssade kandidater någonsin i svenska EU-valen.

Men även om Miljöpartiet gör ett succéval i Sverige, så visar mätningarna så här långt på att den gröna gruppen i parlamentet kan krympa rejält.

– Vi får väl se, men det är en av anledningarna till att jag ställer upp. Det är så viktigt att vi har en stark grön grupp i parlamentet, säger Isabella Lövin (MP) till Altinget vid MP:s kongress i Örebro.

– Jag hoppas kunna använda min erfarenhet och mina nätverk för att få igenom så mycket grön politik som möjligt, fortsätter Lövin som var EU-parlamentariker mellan år 2009 och 2014.

Men även om den gröna gruppen krymper betyder inte det att möjligheterna att påverka måste minska i motsvarande grad, enligt Lövin.

– EU-parlamentet är ju intressant på så sätt. Det behöver inte finnas fasta majoriteter som tar över från dag ett och sen sitter man där och är i opposition. I parlamentet jobbar man mycket mera flexibelt, med olika länders partigrupper och så. Man kan också hamna i en vågmästarposition, säger hon.

Isabella Lövin kallar valet nästa år för ett ödesval. Vid kongressen i Örebro ska Miljöpartiet anta ett EU-program som valkampanjen sedan ska utgå från, men redan nu är partiets tre prioriteringar i valrörelsen klara.

– Klimat, natur och att värna om demokratin. Det är tre av EU:s kärnfrågor, där man har lagstiftningskompetens och möjlighet att leda framåt. Det är någonting som går att kämpa för i EU-parlamentet, säger Isabella Lövin.

Bah Kuhnke ska förhandla in Isabella

Prioriteringarna utgår från ett arbete i gröna gruppen i parlamentet, med att mejsla fram de frågor som kommer att ligga på bordet under nästa mandatperiod, förklarar Alice Bah Kuhnke. Jordbruket, skogsbruket och havet hör dit.

– Till exempel ska den stora jordbrukspolitiken förhandlas om, vilket är en tredjedel av EU:s budget. Havspolitiken också. Jag känner ju pressen nu att förhandla in Isabella i fiskeutskottet. Kanske också jordbruksutskottet, jag måste komma ihåg det, säger hon.

Under nästa mandatperiod ska EU slå fast ett klimatmål för 2040. Här är Miljöpartiets linje en utsläppsminskning på minst 95 procent.

– Vi kommer behöva vara otroligt tuffa, eftersom det är så många som drar åt motsatt håll, som likt den svenska regeringen driver en politik som ökar utsläppen. Ju mer de drar däråt måste vi bli ännu mer bergfasta att vi inte ruckar oss från det som vetenskapen kräver, säger Alice Bah Kuhnke.

Vem ska ta över tågen?

En av Miljöpartiets nuvarande parlamentariker, Jakop Dalunde, lämnar EU-politiken efter valet. Dalunde har haft stort fokus på att gynna tågresandet i Europa, men det är oklart om någon av de tre svenska parlamentarikerna tar över den stafettpinnen.

– Det beror mycket på hur många mandat vi får. Om vi utgår från att vi gör ett väldigt bra val, så sitter ju även jag för närvarande i transportutskottet. Jag drev många frågor där fram till Brexit, när Jakop kom ner. Vi har inte diskuterat det än, men..., säger Pär Holmgren, men avbryts av Alice Bah Kuhnke som står bredvid:

– Jag har diskuterat det. Jag har redan börjat förhandla. Jag är ju delegationsledare. Jag har redan börjat förhandla med styrelsen i vår grupp om vilka positioner vi ska ha efter valet i vilka utskott. Det finns flera personer som kan ta vidare Jakops fantastiska arbete, det råder ingen tvekan om, säger hon.

Fiskerireformen räcker inte

Isabella Lövin arbetade mycket med fiskepolitiken under sin tid som parlamentariker och där finns fortsatt mycket att göra, betonar hon.

– Ska man reformera fiskepolitiken behöver man göra det inom ramen för en havslag, se till att man inordnar alla aktiviteter som påverkar haven i det ramverket. Då hamnar fisket i sitt rätta perspektiv, säger Isabella Lövin som vill se ett särskilt havsutskott i EU-parlamentet, inte som i dag ett fiskeriutskott.

{{toplink}}

Reformen av fiskeripolitiken från år 2013 var ett stort steg framåt, enligt henne. Detta trots att det fortfarande, tio år senare, fattas beslut om fiskekvoter som får hård kritik från såväl forskare som miljörörelse.

– Det vi beslutade då i reformen 2013 var att det för första gången i lagstiftningen står att kvoterna ska sättas efter forskarnas rekommendationer, det fanns inte tidigare. Innan var det fritt spelrum för den här kohandeln, nattmanglingarna där man överträffade varandra att vilja ha mer och mer, säger hon och tillägger:

– Vi tog ett stort steg framåt, men nu behöver vi ta nästa steg där man tar ekosystemansatsen på allvar.

{{toplink}}

Forrige artikel Andersson möts av jubel på Miljöpartiets kongress Andersson möts av jubel på Miljöpartiets kongress Næste artikel L: Bibliotekspersonal ska inte omfattas av informationsplikten L: Bibliotekspersonal ska inte omfattas av informationsplikten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.