MP vill utreda en krigslag för natur och lantbruk

Miljöpartiet ska driva på för en utredning om hur natur, skog, odlingsmark, vatten och boskap hanteras på bästa sätt vid kris och krig, enligt beslut vid partiets kongress i helgen. ”Jag tror det behövs en ökad kunskap kring de här frågorna”, säger Emma Berginger, MP-ledamot i försvarsutskottet.

Det bör utredas om det finns behov av en särskild lagstiftning som skyddar natur, skog, odlingsmark, vatten och boskap vid krig och kris samt om områden som är viktiga för skogs- och livsmedelsproduktion bör skyddsklassificeras. En utredning ska även se över hur man ska agera efter ett krig för att naturen, grundvatten och boskap ska återhämta sig. Det beslutade Miljöpartiet vid sin kongress i Örebro i helgen.

Beslutet utgår från en motion från den enskilda ledamoten Linnéa Palme, men ändrades en del på vägen innan beslutet fattades av ombuden i plenum. Men Emma Berginger, partiets ledamot i riksdagens försvarsutskott, tycker det är en angelägen fråga som passar väl in i Miljöpartiets politik.

– Jag tycker det här är en väldigt bra och tydlig inriktning från partiet, vårt säkerhetsperspektiv är ju lite bredare än många andra partiers. Vi pratar inte bara om att man ska skydda civilbefolkningen, vilket så klart är jätteviktigt, vi pratar inte bara om att man ska skydda infrastruktur, utan vi ser det här ännu bredare, säger hon till Altinget.

– Man kan se på kriget i Ukraina som har ett omfattande minering av mark som kommer att få konsekvenser för väldigt, väldigt lång tid framöver. Det är samma sak med olika föroreningar och riskerna för kärnkraftverk som havererar. Att få mer fokus på de här frågorna i ett beredskapsperspektiv tror jag är viktigt, fortsätter hon.

Berginger: Borde inte vara omöjligt

Finns det här bredare perspektivet inte med i tillräckligt stor utsträckning i dagens försvarspolitik?

– Vi har så klart olika myndigheter som tar fram olika planer, men jag tänker på var den politiska debatten och diskussionen befinner sig. Inte minst utifrån vad vi diskuterar i Försvarsberedningen, vilket jag inte ska gå in på närmare, så kanske det finns fog för att lyfta upp de här frågorna och kanske behövs det ytterligare lagstöd, utan att föregå den utredning som vi skulle vilja göra. Jag tror det behövs en ökad kunskap kring de här frågorna.

Hur ser du på möjligheterna att få andra partier med sig på en sådan här utredning?

– Det borde finnas ett intresse för att genomföra den här typen av utredning. Även om det inte är förslag som vi hör från så många andra partier, så borde det inte vara omöjligt.

MP-kongressen beslutade även att driva att det ska ingå i Försvarsmaktens utbildningar hur man i krig begränsar skador på civilbefolkning, natur och människors livsförutsättningar.

Forrige artikel Helldén lämnar sin plats i utskottet – Bolund kliver in Helldén lämnar sin plats i utskottet – Bolund kliver in Næste artikel Diger önskelista när energilagring tog plats i näringsutskottet Diger önskelista när energilagring tog plats i näringsutskottet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.