MP:s nya talesperson vill att fler ska drömma om att bli lärare

Camilla Hansén tar över som skolpolitisk talesperson i Miljöpartiet. Bland annat vill hon se högre basanslag till lärosäten, en satsning på den gröna omställningen och ge lärarna fler kollegor. 

Miljöpartiet har utsett nya talespersoner. För utbildningsutskottet innebär det en ny ledamot, Camilla Hansén, som även blir partiets utbildningspolitiska talesperson. 

Tidigare ansvarig för skolfrågor Annika Hirvonen går vidare till socialförsäkringsutskottet och blir migrationspolitisk talesperson. 

– Det har varit ett otroligt viktigt utskott att få vara med i och tydliggöra Miljöpartiets syn i de här viktiga frågorna om vinst i skolan och marknadsskolan som jag hade som mål när jag gick in i utbildningsutskottet, säger hon till Altinget. 

”Fler ska drömma om att bli lärare”

Camilla Hansén, som nu tar Hirvonens plats, har sedan 2021 haft hand om frågor kring högre utbildning och forskning. Hon är utbildad lärare och har arbetat som både gymnasielärare och adjunkt på psykologprogrammet. När hon 2019 blev ordinarie riksdagsledamot tog hon tjänstledigt från sitt uppdrag som utredare av lärarutbildningsfrågor vid Örebro universitet. 

– Till en början så blir det att ta ett helhetsgrepp kring politiken. Jag har fokuserat på vissa delar i utbildningssektorn och nu har jag ansvar hela vägen från förskola till högre utbildning och det livslånga lärandet, säger hon till Altinget och fortsätter:

– Sen är det mitt jobb att förvalta det Miljöpartiet har gått till val på. Stoppa vinstjakten i skolan. Bryta skolsegregationen genom att göra skolvalet rättvist. Se till att lärarna får fler kollegor. Att fler drömmer om att bli lärare.  

Som utredare i lärarutbildningsfrågor, hur ser du att lärarutbildningen behöver utvecklas? Vad tycker du till exempel om den kortare kompletterande utbildningen som sjösattes nu i höst? 

– Det som är viktigt med de kompletterande utbildningarna är att vi behöver lärare. Särskilt inom matematik och naturvetenskap. Det är viktigt att de som redan har en ämnesutbildning ska kunna komplettera med den pedagogiska utbildningen. Det ska bli intressant att se hur det blir när man komprimerar den.  

Hur kommer det vara att sitta i utskottet i opposition? 

– Vi kommer vara en opposition som dels driver fram vår egen politik, men också granskar de förslag som regeringen lägger. De allra flesta i Sverige vill inte att det ska finnas vinster i skolan. Där har faktiskt inte regeringspartierna stöd från svenska folket. Där blir vår röst väldigt viktig. 

Skolan blir krockkudde

Hirvonen tror att satsningarna på skolan kan komma att förändras under mandatperioden. 

– Jag är väldigt orolig för att det kommer göras enorma nedskärningar i skolan de kommande fyra åren. Vi ser ut att gå in i en lågkonjunktur och historiskt har skolan blivit krockkudde när det blir lågkonjunktur i Sverige.  

Hon menar att det skulle behövas ”enorma satsningar” på skolan för att kommunerna inte ska skära ner. 

Industriella revolutionen 5.0

En viktig satsning är enligt Camilla Hansén den gröna omställningen. 

– Vi står inför något man skulle kunna kalla den industriella revolutionen 5.0 och det kräver andra typer av kompetenser framöver. Hela utbildningssystemet behöver kunna leverera. Det behövs en stark förskola, grundskola, gymnasium och det krävs också universitetsutbildningar.

– Det krävs utbildningar på högre nivå för de som behöver skifta karriär. Arbetslivet kommer se väldigt annorlunda ut om 20–30 år och det behöver hela utbildningssektorn ta sig an. Vi vet ju nu att vi har en bristande matchning när det gäller behoven av kompetens och den kompetens som finns.  

Hur ska ni se till att lärosätena klarar omställningen, och kan erbjuda de kurser som krävs till exempel? 

– Universiteten ska ha högre basanslag. Sen har universiteten redan uppgiften att samverka med det omgivande samhället. Det behöver verkligen vara en prioriterad uppgift.  

Forrige artikel Kommunpolitiker: Låt fritidshusägare betala full fastighetsavgift Kommunpolitiker: Låt fritidshusägare betala full fastighetsavgift Næste artikel Hallå där Ulla Hamilton, vem är din önske-utbildningsminister? Hallå där Ulla Hamilton, vem är din önske-utbildningsminister?
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.