MP:s politik innebär problem för industrin och landsbygden

Miljöpartiet har en högtravande och känslomättad retorik i miljöfrågor. Men så fort man lägger fram en fossilfri lösning i form kärnkraft, så blir det nej från MP:s sida. Vem är det som sviker egentligen? Det skriver Mattias Bäckström Johansson och Jessica Stegrud (SD) i en slutreplik.

När man inte oreserverat stödjer Miljöpartiets agenda så ”sviker man klimatet”. Det är det narrativ som MP:s Lorentz Tovatt, Jakop Dalunde och Pär Holmgren lägger fram i sin replik till oss.

Denna agenda har man med häpnadsväckande framgång sålt in till media och flertalet partier i riksdagen, vilket har gett partiet en odiskutabel maktposition. Nitton av tjugo väljare är dock inte lika övertygade, kanske för att Miljöpartiets politik innebär idel problem för industrin och landsbygden.

Ändra rådets roll

Det är riktigt att vi i Sverigedemokraterna var avvaktande till inrättandet av ”Klimatpolitiska rådet”, eftersom vi redan hade Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet, instanser som för övrigt regelmässigt dömde ut den rödgröna regeringens politik som slösaktig och ineffektiv. I dag föredrar vi att behålla Klimatpolitiska rådet, men ge det en lite annorlunda roll.

Riskerar utlösa handelskonflikter

Föga förvånande drar debattörerna en lans för importtullar på industriprodukter, även kallat ”klimattullar”, för att skydda europeisk industri mot konkurrens. Det är en skadlig linje, rentav farlig.

Det EU-kommissionen vill göra – med Miljöpartiets benägna stöd – är att driva igenom en politik som kväver europeisk industri, sedan ska man försöka rädda den med ren protektionism. Förutom att det skulle vara byråkratiskt, i strid med WTO:s regler och praktiskt ogenomförbart, så riskerar man att utlösa storskaliga handelskonflikter.

Känslomättad retorik

Att den förment oberoende journalistkåren står Miljöpartiet nära är ett konstaterat faktum. Enligt en undersökning från Göteborgs universitet (Kent Asp, 2012) sympatiserade en absolut majoritet av journalisterna i SVT och Sveriges Radio med just Miljöpartiet. En förkrossande överrepresentation.

Miljöpartiet har alltid en väldigt högtravande och känslomättad retorik i miljöfrågor. Men så fort man lägger fram en konstruktiv, fossilfri lösning i form av bevarad eller helst utbyggd kärnkraft, så blir det nej från Miljöpartiets sida. Så vem är det som sviker egentligen?

Forrige artikel Grön ungdom: Miljö- och klimatsatsningarna räcker inte Grön ungdom: Miljö- och klimatsatsningarna räcker inte Næste artikel Utredning: Ett modernt system för att belöna förtjänstfulla insatser Utredning: Ett modernt system för att belöna förtjänstfulla insatser
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.