MP:s toppnamn gillar L mer än S

PARTIVAL. Inget av MP:s toppnamn till Europaparlamentet har Socialdemokraterna som sitt näst bästa parti. EU-kandidaternas andrahandsval befäster bilden av nya block i svensk politik.

I SVT:s valkompass som Altinget har varit med och tagit fram har kandidaterna till Europaparlamentet fått svara på frågor om vilket parti de skulle välja om de inte fick välja sitt eget.

 

Svaren från kandidaterna är intressanta.

Att Kristdemokraterna och Moderaterna står varandra nära slås fast. Nästan alla moderater väljer KD som andrahandsval och vice versa. KD och M är också SD-kandidaternas favoriter. Men Sverigedemokraterna är fortsatt ingen kandidats andrahandsalternativ.

Samma tendens finns mellan Centerpartiet och Liberalerna. 24 av centerpartisterna håller L som favorit, fem håller på M och en på S. Medan det hos Liberalerna är 20 som håller C högst, sju M och en vardera på S och MP. 

Hos både Socialdemokraterna och Miljöpartiet spretar det betydligt mer också bland partiernas toppnamn. Bland partiets fem toppnamn är det tre som har svarat på frågan. Alla har olika andrahandsfavoriter. För Johan Danielsson (plats 2) gäller Vänsterpartiet, för Jytte Guteland (plats 3) är Miljöpartiet det näst bästa och för Evin Incir (plats 5) är det partigruppsvännerna i parlamentet, Feministiskt initiativ, som får andrahandsstödet. 

Hos Miljöpartiet har också tre av fem toppnamn svarat på frågan. Även där blir det tre olika svar, och ingen av dem har regeringskollegan Socialdemokraterna som andrahandsfavorit. Alice Bah Kuhnke väljer Liberalerna, Jakop Dalunde väljer Centerpartiet och Bodil Valero väljer Feministiskt Initiativ.

Forrige artikel Inga svar om Arlandarådets slutrapport Inga svar om Arlandarådets slutrapport Næste artikel Utökat CSN till äldre: Utökat CSN till äldre: "Återbetalning kan bli ett problem"
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.