MUCF:s gd om hur unga med funktionsnedsättning ska få en bättre fritid

Nu gör MUCF en riktad insats för att fler aktiviteter ska bli tillgängliga för unga med funktionsnedsättning. Samtidigt ser myndighetens generaldirektör Lena Nyberg ett behov av statligt stöd till kommunerna och kompetensinsatser om hur dessa unga kan bemötas. 

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) släpper nu stödmaterial som riktar sig till de som möter unga inom fritidsaktiviteter.

– Det beror på att vi möter unga med olika funktionsnedsättningar som inte vill delta i fritidsaktiviteter. Och det finns ett behov av kunskap inom det här. Vi ser att det är många unga som avstår för att man inte tycker det är tillgängligt eller är rädd för ett dåligt bemötande, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg till Altinget.

Var tredje ung person med funktionsnedsättning tvingas avstå från fritidsaktiviteter. De har färre sociala nätverk, är mindre aktiva på fritiden och motionerar mindre än andra ungdomar. De upplever att de har så mycket fritid att de inte vet vad de ska göra av den.

Transport och bemötande

Från myndighetens sida hoppas man nu att stödmaterialet kan hjälpa till. Deras egna undersökningar visar att både fritidsledare och chefer vill ha mer kunskap för att bättre kunna inkludera unga med funktionsnedsättning.

Det är delvis frågor som transport för dessa unga som fritidsaktiviteterna måste anpassa sig till. Men också att anpassa tillgängligheten och bemötandet så att gruppen känner sig trygg, förklarar Lena Nyberg.

– Jag tycker absolut att det finns all anledning att uppmuntra och mana till att den öppna fritidsverksamheten möter alla unga. De har ett stort behov av meningsfull fritid.

– De som lever isolerat riskerar också en sämre hälsa. Att satsa på en rik fritidsverksamhet borde ses som en investering inför framtiden.

Fritidsverksamheterna finansieras ofta av kommunen även om arrangören är privat eller ideell. Men området är också oreglerat, så kommunerna väljer själva om de ska anordna fritidsaktiviteter för unga.

Kommunernas ansvar

För att fler fritidsaktiviteter ska arrangeras och som dessutom är inkluderande av unga med funktionsnedsättning, kan det behövas statliga bidrag.

– Vi har föreslagit att man kan ge statliga stöd för fritidsaktiviteter och kompetenshöjningar. Vi ser att det kan behövas statliga stöd för att sprida det bättre över landet. Men det handlar också mycket om att lyssna till de unga. Det är inte alltid så att en bra fritidsaktivitet måste kosta mycket pengar, säger Lena Nyberg.

Hon vill också betona att kommunerna har ett ansvar för att unga med funktionsnedsättningar ska kunna delta i samhället och påverka sin livssituation.

– En viktig del av kommunernas ansvar är att utveckla ungdomspolitiken och möta ungas behov. Till exempel att kommunen ska skapa så goda levnadsvillkor som möjligt för de unga. Jag ser det här som en förebyggande åtgärd, så de unga mår bättre och har lättare att etablera sig senare i livet.

Forrige artikel Belarus statliga flygkapning – del av oroande trend Belarus statliga flygkapning – del av oroande trend Næste artikel Janna Valik slutar som generaldirektör Janna Valik slutar som generaldirektör
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.